OHMYGOSSIP — Soomes Lõuna-Karjalas olid möödunud aastal kõik HIV-iga nakatunud mehed üle 70 aasta vanused. Haigus on toodud kaasa Venemaa-reisidelt, vahendab Yle. Nüüd soovitavad Soome arstid teha HIV-teste ka vanematel inimestel. Enam ei ole nii, et üle 70-aastastel pole karta HIV-iga seotud vaevusi.

Kõiki HIV-i saanud mehi ühendab asjaolu, et nad käisid enne seda Venemaal. Kas see tähendab, et Lõuna-Karjalast käiakse Venemaal seksireisidel? Seda ei oska täpselt öelda Lappeenranta nakkushaiguste arst Pekka Suomalainen, aga mingi tõetera võib selles olla.

Suomalainen märgib, et ka üle 70-aastastel võib tervisehädade põhjuseks olla HIV. Ning haigus võib olla juba kaugele arenenud. Ilma diagnoosimata ja ravimata läheb haige olukord kogu aeg halvemaks. Varakult avastatud haigust on võimalik ohjes hoida. Suomalainen ütles, et osadel juhtudel on HIV arenenud edasi AIDSiks.

Lõuna-Karjalas on vanematel inimestel HIV-i avastatud juba varem. HIV-i on võimalik tuvastada ühe lihtsa vereprooviga. Lisaks HIV-ile tuuakse üha sagedamini välismaalt kaasa süüfilist. Need haigused tulevad Venemaalt, aga ka mujalt. Soome süüfilise juhtumid on enamasti ilma vaevusteta, nii et need võivad olla märkamatud.

Kokku registreeriti möödunud aastal Lõuna-Karjalas seitse HIV-i nakatumise juhtumit ja kõik neist polnud mehed.

Allikas: Eestinen.fi
Loe kõiki OHMYGOSSIP´i uudiseid SIIT