NordenBladet – Iga ettevõtja tähtsaim vara on usaldusväärsus. Enamasti määritud maine jääbki mustaks ning usaldus on väga raske taastuma. Kas rikutud nime ja brändi on võimalik taastada? Loomulikult oleneb kõik konkreetsete tegude raskusest ja nende tagajärgedega tegelemisest.

Seekord toob NordenBladet teieni Martha Stewarti nime ja brändi taastamise eduloo ja õppetunnid. Hoolimata oma professionaalsest ja isiklikust elust tulenevatest väljakutsetest, on ta suutnud jääda üheks kõige mõjukamaks naiseks Ameerika meedia- ja ärimaailmas. Vaatame, kuidas ta oma nime ja brändi mitmete strateegiliste sammudega taastas ja veelgi tugevamalt üles ehitas.

Martha Stewart* on Ameerika meediaikoon, kelle nimi on sünonüümiks kodukaunistamise, toiduvalmistamise ja elustiili ekspertlusega. Kuigi tema karjäär on täis saavutusi ja edu, on üks peatükk tema elus jäänud eriliselt meelde – 2004. aasta, mil ta mõisteti süüdi siseringitehingutes ja talle määrati vanglakaristus. See juhtum raputas tema elu ja karjääri, kuid Stewart suutis pärast vangistust oma nime ja brändi taastada ja isegi veelgi tugevamalt üles ehitada. Selles artiklis käsitlen üksikasjalikult juhtumit, mis viis tema vangistamiseni, ja uurin, milliseid strateegilisi samme ta astus, et oma maine tagasi võita ja edu saavutada.

Siseringitehingute skandaal
Martha Stewarti siseringitehingute skandaal algas 2001. aasta detsembris, kui ta müüs 3,928 ImClone Systems’i aktsiat vahetult enne seda, kui ettevõtte aktsia hind langes järsult. Toidu- ja ravimiamet (FDA) oli just otsustanud mitte heaks kiita ImClone’i uut ravimit, mille kohta Martha sai vihje oma maaklerilt Peter Bacanovicilt. ImClone’i asutaja Sam Waksal, kes oli Martha Stewarti sõber, müüs samal ajal samuti suure hulga aktsiaid, olles teadlik eelseisvast FDA otsusest.

Pärast müüki hakkasid föderaalametnikud juhtumit uurima, kuna kahtlustati, et Stewart kasutas siseringiteavet aktsiate müümiseks. Uurimise käigus süüdistati teda pettuses ja valeandmete andmises föderaaluurijatele. 2004. aastal mõisteti Martha Stewart süüdi viies kuriteos, sealhulgas pettuses ja valetunnistuse andmises, ning talle määrati viie kuu pikkune vanglakaristus, viie kuu pikkune koduarest elektroonilise jälgimisseadmega ning lisaks veel kaks aastat katseaega.

Vanglasoleku aeg ja mõju
Martha Stewart alustas oma vangistust 8. oktoobril 2004 ja viibis West Virginia osariigis Aldersoni föderaalvanglas, mida mõnikord kutsutakse ka “Camp Cupcake’iks” vangla suhteliselt kergete tingimuste tõttu. Vanglas viibides püüdis Stewart kohaneda ja keskenduda oma vaimse ja füüsilise heaolu säilitamisele. Ta osales vangla tegevustes, õppis uusi oskusi ja isegi õpetas kaasvangidele käsitööd. Tema vanglasolek ei olnud kerge, kuid Stewart säilitas positiivse hoiaku ja mõtles pidevalt tulevikuplaanidele.

Skandaali ja vangistuse tagajärjed olid rängad. Tema ettevõtte, Martha Stewart Living Omnimedia** (MSLO), aktsia hind langes märkimisväärselt ja tema isiklik maine sai tõsiselt kannatada. Paljud eksperdid ja meedia arvasid, et tema karjäär on lõppenud ja ta ei suuda kunagi taastada oma endist staatust.

Nime ja brändi taastamine: Strateegilised sammud
Hoolimata raskustest ei andnud Martha Stewart alla. Pärast vanglast vabanemist võttis ta kasutusele mitmeid strateegilisi samme, et oma nime ja brändi taastada ja veelgi tugevamalt üles ehitada.

1. Avalik vabandamine ja vastutuse võtmine: Stewart naasis kiiresti avalikkuse ette ja tunnistas oma vigu. Ta ei püüdnud oma tegevust õigustada ega süüd teistele veeretada, vaid keskendus sellele, kuidas edasi liikuda. Tema siirus ja valmisolek vastutust võtta aitasid taastada mõningast usaldust tema fännide ja avalikkuse seas.

2. Naasmine tööle ja uued projektid: Pärast koduaresti lõppu naasis Stewart kiiresti tööle. Ta taastas oma televisioonisaate “Martha” ja lõi uue rea projekte, sealhulgas koostöö Snoop Doggiga saates “Martha & Snoop’s Potluck Dinner Party.” See näitas tema valmisolekut uuendada oma brändi ja meelitada nooremat ja mitmekesisemat publikut.

3. Brändi laiendamine ja uued koostööd: Stewart sõlmis koostöölepingud suurte jaemüüjatega, nagu Macy’s ja Home Depot, et laiendada oma tootesarju ja brändi kättesaadavust. Ta alustas ka koostööd Walmartiga, pakkudes odavama hinnaklassi tooteid, mis suurendasid tema brändi kättesaadavust laiemale tarbijaskonnale.

2022. aastal teatas ta koostööst ettevõttega Scotts Miracle-Gro Company uue orgaanilise väetisesarja turuletoomiseks. See väetisesari on suunatud koduaiapidajatele ja see hõlmab mitmesuguseid tooteid, mis on mõeldud nii toataimedele kui ka väliaedadele.

Martha Stewart on tuntud oma kirest aianduse vastu, ning see ettevõtmine on loomulik jätk tema aiandushuvidele ja kodukujunduse kaubamärgile. Väetisesari turustatakse Ameerika Ühendriikides ja see on saadaval erinevates jaemüügikettides ning veebipoodides.

Martha Stewart on väetisebrändi reklaaminud ja esinenud selle näona, jagades oma teadmisi aiandusest ja taimede hooldamisest, mis on tema kaubamärgi oluline osa.

4. Uuendatud meediakuvand ja sotsiaalmeedia: Stewart oli üks esimesi, kes kasutas sotsiaalmeediat oma maine taastamiseks. Ta jagas pidevalt oma igapäevaelu hetki ja aiajuhiseid, mis aitasid tal säilitada vahetut kontakti fännidega ja näidata end kui usaldusväärset ja asjatundlikku isikut.

5. Tugevate suhete säilitamine ja uute loomine: Stewart säilitas oma suhted vanade äripartneritega ja lõi uusi sidemeid. Tema sõprus Snoop Doggiga, mis algselt tundus ebaharilik, sai kiiresti ikooniliseks ja näitas tema võimet kohaneda ja luua uusi võimalusi. See sõprus tõi talle palju uusi toetajaid ja meediatähelepanu.


Martha Stewart koos sõber Snoop Dog-iga. Väljavõte YouTube videost.

6. Töövälistes tegevustes osalemine: Stewart osales mitmetes avalikes heategevusprojektides ja üritustel, mis aitasid parandada tema avalikku kuvandit ja näidata teda kui mitmekülgset ja hoolivat isikut.

Õppetunnid ja õpetused
Martha Stewarti lugu on väärtuslik õppetund sellest, kuidas ka kõige raskemates olukordades on võimalik oma maine ja karjäär taastada. Siin on mõned olulised õpetused tema loost:

Vastutuse võtmine ja ausus: Kui teete vea, olge valmis seda tunnistama ja võtma vastutust. Ausus ja siirus aitavad taastada usaldust ja näitavad, et olete valmis muutuma.

Paindlikkus ja uuenemisvõime: Martha Stewarti suutlikkus kohaneda ja oma brändi uuendada aitas tal säilitada oma positsiooni turul. Uuenduste ja koostööprojektide abil suutis ta meelitada uusi kliente ja jääda relevantseks.

Kohene tegevus ja positiivne hoiak: Pärast raskusi on oluline kiiresti tegutseda ja keskenduda tulevikule. Stewart ei lasknud end heidutada kriitikast ja raskustest, vaid keskendus positiivsele ja oma ettevõtte uuesti ülesehitamisele.

Lojaalsus ja järjekindlus: Oma põhiväärtustest ja -huvidest kinni hoidmine aitas Stewartil säilitada oma tuumikpubliku ja isegi laiendada seda. Tema armastus aianduse ja kodukaunistuse vastu oli autentsus, mis kajastus kogu tema brändis.

Martha Stewarti lugu siseringitehingutest ja sellele järgnenud maine taastamisest on näide inimese vastupidavusest ja suutlikkusest kohaneda raskustega. Vaatamata vangistusele ja karjäärile osaks saanud löökidele suutis ta oma nime ja brändi mitte ainult taastada, vaid ka veelgi tugevamaks muuta. Tema lugu näitab, et õigete strateegiate ja vaimse tugevuse abil on võimalik tulla välja isegi kõige raskematest olukordadest. Martha Stewart on näidanud, et tõeline edu ei peitu mitte ainult saavutustes, vaid ka selles, kuidas me suudame oma vigadest õppida ja neist edasi liikuda.
__________________________

*Martha Stewarti haridus ja eraelu on üsna hästi dokumenteeritud, kuna ta on olnud avalikkuse tähelepanu all pikka aega. Siin on ülevaade tema haridusest ja eraelust:

Haridus:
Gümnaasium: Martha Stewart sündis 3. augustil 1941 New Jersey osariigis Jersey Citys. Ta õppis Nutley keskkoolis (Nutley High School) ja oli seal silmapaistev õpilane.
Ülikool: Pärast keskkooli lõpetamist asus ta õppima Barnardi Kolledžisse, mis on osa Columbia Ülikoolist New Yorgis. Algselt õppis ta keemiat, kuid hiljem vahetas ta eriala kunstiajaloo ja arhitektuuri vastu. Barnardis olles kohtus ta mitmete inimestega, kes mängisid hiljem tema elus ja karjääris olulist rolli.
Töötamine modellina: Ülikooli ajal töötas Martha Stewart ka modellina, et oma õpinguid rahastada. See aitas tal saada laiemat kokkupuudet ja tutvusi meelelahutustööstuses.

Eraelu:
Abielu ja perekond: Martha Stewart abiellus 1961. aastal Andrew Stewartiga, keda ta kohtas ülikoolis. Neil sündis 1965. aastal tütar Alexis Stewart. Paar lahutas 1990. aastal.
Tütar: Alexis Stewart on oma ema jälgedes astunud ja tegelenud meedia ja televisiooniga. Ta on juhtinud raadiosaateid ja telesarju ning kirjutanud raamatu.
Romantilised suhted: Pärast lahutust on Martha Stewart olnud seotud mõne romantilise suhtega, kuid pole uuesti abiellunud. Ta on olnud avalikkuse ees avameelne oma suhete ja eraelu üle, kuid on üldiselt hoidnud oma isikliku elu detaile suhteliselt privaatsena.
Kodulinn ja kinnisvara: Martha Stewart on tuntud oma luksusliku kinnisvara poolest. Tal on mitmeid kodusid, sealhulgas kinnisvara Maine’is, New Yorgi osariigis ja Connecticutis. Need kodud on tihti olnud tema eluviisi ja kodukujunduse projektide keskmes.

Huvid ja hobid:
Aia- ja kokandushuviline: Martha Stewart on tuntud oma suure armastuse poolest aianduse, kokanduse ja kodukaunistamise vastu. Need huvid on aluseks ka tema ärile ja brändile.
Heategevus: Stewart on olnud seotud mitmete heategevuslike organisatsioonide ja projektidega, keskendudes haridusele, loomakaitsele ja kunsti toetamisele.

Andrew Stewart, Martha Stewarti endine abikaasa, on ärimees ja advokaat. Kuid tema täpsema ametikoha või tegevuse kohta viimastel aastatel on vähe avalikult kättesaadavat teavet. Andrew Stewart on olnud üsna privaatne isik, eriti pärast nende lahutust 1990. aastal, ning pole meedias eriti esinenud.

Varasematel aastatel oli Andrew Stewart seotud kirjastamisvaldkonnaga ja töötas mitmesugustes juhtivates rollides kirjastusettevõtetes. Näiteks töötas ta hiljem Harcourt, Brace & Worldis (tänapäeval tuntud kui Harcourt) ning on olnud seotud mitmete muude kirjastusprojektidega. Tema karjäär oli kindlasti edukas, eriti ajal, mil ta oli aktiivselt seotud kirjastusmaailmaga.

Pärast lahutust Martha Stewartist on Andrew Stewart hoidnud madalat profiili, ja seetõttu pole tema praeguse töökoha või tegevuse kohta palju teada. Kuna ta on jäänud meediast eemale, pole teada, kas ta on olnud seotud mõne konkreetse ettevõtte või projektiga hilisematel aastatel.

** Martha Stewart Living Omnimedia (MSLO) läks börsile 1999. aastal, kui ettevõte pakkus oma aktsiaid avalikult NASDAQ börsil sümboli all MSO. Esmane avalik pakkumine (IPO) oli väga edukas; aktsia hind tõusis kiiresti ja ettevõtte väärtus kasvas märkimisväärselt. Sel ajal oli Martha Stewart üks esimesi naisettevõtjaid, kes viis oma isiklikult bränditud ettevõtte börsile, ning MSLO sai kiirelt tuntuks ja oli oma valdkonnas innovatiivne tegija.

MSLO tegutses edukalt börsil mitu aastat, kuid ettevõtte väärtus ja aktsiahind hakkasid langema pärast 2002. aasta siseringitehingute skandaali. Kuigi Stewarti isiklik juhtum mõjutas ettevõtte mainet ja finantsseisundit, suutis MSLO siiski püsida börsil ja jätkata tegevust.

2015. aastal tehti ettevõttele pakkumine omandamiseks. MSLO müüdi Sequential Brands Groupile ligikaudu 353 miljoni dollari eest, ja see tehing viidi lõpule samal aastal. Pärast seda tehingut lõpetati MSLO kui iseseisva ettevõtte noteerimine börsil. Sequential Brands Group omandas ettevõtte ja integreeris selle oma brändiportfelli, mistõttu MSLO eemaldati börsilt.

Kokkuvõttes oli MSLO börsil umbes 16 aastat. Selle aja jooksul oli ettevõttel nii suuri edulugusid kui ka tõsiseid väljakutseid, kuid Martha Stewarti isiklik bränd ja ettevõtte uuenduslikkus aitasid sellel kaua püsida ja oma turupositsiooni säilitada.

2019. aastal müüs Sequential Brands Group Martha Stewarti brändi Marquee Brandsile hinnaga 175 miljonit dollarit. Tehing hõlmas nii Martha Stewarti kui ka Emeril Lagasse kaubamärke. See müük oli osa Sequential Brands Groupi strateegiast vähendada oma võlakoormust ja keskenduda oma põhiportfelli juhtimisele. Marquee Brands, mis on tuntud brändide portfelli haldamise ja arendamise ettevõte, lisas Martha Stewarti oma kasvavasse kaubamärkide hulka, et laiendada ja tugevdada oma turupositsiooni.

Sequential Brands Groupi jaoks Martha Stewarti brändi ostmine 2015. aastal mitte niivõrd kasumlik tehing, vaid pigem finantsiline väljakutse, mis lõpuks viis brändi müügini väiksema summa eest. Nad ei saanud sellest investeeringust oodatud kasu, ja müük 2019. aastal tähendas sisuliselt kahjumi kinnistamist.

Aga meie keskendume täna Martha Stewartile. Kui ta aastaid pärast vangistust 2015 aastal oma brändi müüs, siis palju tema sellest 353 miljonist endale sai?

Kui Martha Stewart müüs oma ettevõtte Martha Stewart Living Omnimedia (MSLO) 2015. aastal Sequential Brands Groupile, ei läinud kogu 353 miljonit dollarit talle isiklikult. See summa hõlmas kogu ettevõtte väärtust, sealhulgas aktsiaid ja muid varasid.

Martha Stewart omas selleks ajaks ligikaudu 90% MSLO hääleõiguslikest aktsiatest ja 50% ettevõtte kogu aktsiatest. Kui Sequential ostis MSLO, siis said kõik aktsionärid, sealhulgas Stewart ise, oma osa müügist vastavalt nende osalusele ettevõttes. Kuna müügihind oli 353 miljonit dollarit, võib eeldada, et Stewarti osakaal sellest summast oli märkimisväärne, kuid täpne summa sõltus müügi tingimustest ja aktsiate väärtusest tehingu hetkel.

Tulud pärast müüki ja lepingud:
Lepingu tingimused: Pärast MSLO müüki jäi Martha Stewart endiselt aktiivselt seotud brändi ja selle tegevustega. Sequential Brands Group sõlmis temaga lepingud, mis võimaldasid tal jätkata oma kuvandi ja isiku kasutamist ettevõtte toodete ja meediaprojektide reklaamimisel. On tõenäoline, et ta sai selle eest tasu, kuid täpseid lepingutingimusi ja summasid pole avalikult teada. Sellised lepingud võivad sisaldada honorare, konsultatsioonitasusid või muid tasustamise viise.

Otsesed tulud pärast müüki: Martha Stewart jätkas oma nime ja kuvandi kasutamist ka pärast müüki, mis tähendab, et ta võis saada tulu oma isiklikest lepingutest, meediaprojektidest ja muudest tegevustest, mis olid seotud tema brändiga. Lisaks võis tal olla jätkuvalt lepinguline õigus saada osa tuludest, mis olid seotud tema nime või kuvandi kasutamisega MSLO toodetes ja teenustes.

Kokkuvõttes teenis Martha Stewart müügist märkimisväärse summa, kuna ta omas suurt osa MSLO aktsiatest. Lisaks jäi ta pärast müüki seotud ettevõttega, mis võimaldas tal jätkata tulu teenimist oma kuvandi ja brändi kaudu. Kuigi täpsed numbrid ja lepingutingimused pole avalikud, on selge, et ta säilitas teatud määral kontrolli ja osalust oma brändi üle ka pärast ettevõtte müüki.

Avafoto: Martha Stewart Lettermani shows (YouTube)