NordenBladet — Üldine käibemaksumäär tõuseb Soomes septembris 24 protsendilt 25,5 protsendile. Käibemaksumäära muutmine on osa peaminister Petteri Orpo valitsuse säästu- ja kohandamismeetmetest, vahendab Iltalehti.

Valitsuse raportis hinnati, et üldise käibemaksumääraga maksustatavate toodete hinnad tõusevad ligikaudu 1,2 protsenti.

Kuidas aga maksutõus nende hinnakujundust mõjutab, sõltub näiteks ettevõtete konkurentsi- ja turuolukorrast, ütleb maksuameti peainspektor Samu Honkanen pressiteates.

Näiteks 50 eurot maksvatele jalanõude pealt tuleb edaspidi maksta 10,16 eurot käibemaksu, seni oli käibemaks 9,68 eurot toote hinnalt. Kui valitsuse hinnang hinnatõusu kohta tõeks osutub, ei ole põhitoodete hinnavahe kuigi suur. Edaspidi maksaks 50 eurot maksvad jalanõud sel juhul 60 senti rohkem.

Seevastu suuremate ostude puhul on erinevus veidi märgatavam. Näiteks 7000 eurot maksev kasutatud auto maksustatakse edaspidi 1422 euroga, seni on käibemaks olnud auto hinnalt umbes 1354 eurot.

Kui 7000 eurot maksva auto hind tõuseb valitsuse hinnangul 1,2 protsenti, maksaks auto tulevikus senisest 84 eurot rohkem.

Muudatus ei kehti 10- või 14-protsendilise käibemaksumääraga toodetele. Soodusmaksumääraga toodete ja teenuste hulka kuuluvad näiteks toiduained, toitlustusteenused, raamatud, ravimid, spordi- ja kultuuriteenused, aga ka ühistranspordi teenused, taksosõidud ja riigisisene lennuliiklus.

Maksuameti teates on kirjas, et uus käibemaksumäär rakendub juhul, kui toode on üle antud 1. septembril või hiljem, isegi kui toode on tellitud varem.

Näiteks kui tellite toote augustis enne hinnatõusu jõustumist, kuid saate toote kätte septembris, peate tootelt tasuma 25,5 protsenti käibemaksu. See aga ei kehti toodete kohta, mille eest on ettemakse tehtud enne septembrit.

Teenusele kohaldatav käibemaks sõltub teenuse osutamise ajast.
Nii et kui klient tellib puhastusfirmalt oma koju aknapesuteenuse ja töö tehakse augusti lõpus, tasutakse teenuse eest 24 protsenti käibemaksu ka siis, kui klient tasub arve septembris, selgitab Honkanen.

Üldise käibemaksumäära tõusuga kallinevad järgmised tooted ja teenused:

Riided ja jalanõud
Kraanivesi
Majapidamis- ja kodukaubad
Spordivarustus
Kosmeetika
Alkohol ja tubakatooted
Muusika- või videosisu sisaldavad tooted
Arvutimängud
Juuksuriteenused
Raamatupidamisteenused
Autode ja jalgrataste remonditeenused

Allikas: Maksuamet
Avafoto: Unsplash