NordenBladet – Professionaalid hoiatavad, et ükskõik millist strateegiat proovides on alati “sama palju neid, kes on kaotajad”. Siin on see, mida teiste strateegia kopeerimise asemel võiksite meeles pidada: “Kui te ei ole nõus omama aktsiat 10 aastat, siis ärge isegi mõelge selle omamisele 10 minutiks,” Warren Buffetti* kuldsed sõnad.

Suurepärane tootlus ja tõusvad aktsiahinnad pole terminoloogia, mida praeguses turuolukorras väga tihti kasutada saaks. Kuid vaatamata suuremate indeksite kahekohalistele kaotustele 2022. aastal, on siiski mõned üksikud aktsiad, mis on toonud investoritele märkimisväärset kasumit.

Houstonis, Texases asuvas Occidental Petroleum Corp. börsiettevõttes (OXY), on sel aastal saavutatud 133,7%-ne hinnatõus, näitavad Morningstari andmed. Kuulus investor, veel täna 92-aastasena tippinvestorina tegutsev Warren Buffett märkas seda, lisades oma portfelli 5,99 miljonit aktsiat vastavalt 28. septembri SEC-i avaldusele. Alates juulist on Buffetti investeerimisfirma Berkshire Hathaway ostnud enam kui 20 miljonit OXY aktsiat, vahendab marketwatch.com.

OXY viimase aasta kauplemisgraafik NYSE börsil. Aktsia turuhind on tõusnud aastaga enam kui poole võrra, sulgudes eile (20.oktoobril 2022) 68,85 dollari juures. Väljavõte finance.yahoo.com lehest 21.10.2022 kl 11:06

Kuidas naftafirmad 2022. aastal turgu nii palju edestavad? Toornafta hind kõikus suure osa aasta esimesest poolaastast 100 dollari ümber barreli kohta. Kuigi ka nafta hind on viimasel ajal hakanud langema – Bloombergi andmetel maksis 17. oktoobri seisuga ligikaudu 86 dollarit barreli kohta –, on maagaasi hind sel aastal samuti üldiselt tõusnud, ulatudes aasta lõpus 7,88 dollarini miljoni Briti soojusühiku ehk BTU kohta, näitavad valitsuse septembrikuised andmed. See on natuke alla kahe dollari rohkem kui eelmisel aastal samal ajal.

Kas investorina tahaksite juba OXY´t või teiste naftafirmade aktsiaid osta? Profid ütlevad, et olge ettevaatlik!

Kui loodate varastada ühe lehe Buffetti mänguraamatust ja teenida hullumeelseid tulusid, olete suure tõenäosusega valel teel, avaldab NerdWalleti investeerimisnõustaja Andy Rosen. “Kui oleksite aasta alguses investeerinud, oleks te suue tõenäosusega korraliku summa teeninud, kuid see ei tähenda, et see tasub end ära, kui investeerite praegu,” ütles ta ja lisas, et üksikute aktsiatega kaasneb palju riske. “Peate alati tegema oma analüüsi selle kohta, kas head ajad jätkuvad teie kaalutava vara puhul.”

“Lõpuks saab alati aktsiaralli läbi. See on ajastamismäng, mis võib enamiku jaeinvestorite jaoks kanda endas liiga suurt riski,” kommenteeris Peter Krull, Earth Equity Advisorsi tegevjuht. “Alati sama palju, kui on näiteid inimestest, kes aktsiatõusuga on raha teeninud, on teisel poolel neid, kes samale aktsiale panustades on kaotanud. Kõige mõistlikum investeerimispõhimõte on olla ettevaatlik ja omada hajutatud portfelli.

Võite võtta hoopis “teise lehe” Warren Buffetti mänguraamatust – see on suunatud enamikule investoritele. “Minu arvates on enamiku inimeste jaoks parim S&P 500 indeksifondi omamine,” ütles Buffett mõne aasta eestning lisas: “Kui te ei ole nõus omama aktsiat 10 aastat, siis ärge isegi mõelge selle kümneks minutiks omamisele.”

Mida teha siis, kui sooviksiete omada üksikute ettevõtete aktsiaid? Siin on Buffetti nõuanne: “Ma arvan, et enamik inimesi ei saa endale lubada üksikuid aktsiaid,” ütles Buffett 2020. aasta Berkshire Hathaway iga-aastasel aktsionäride koosolekul. “Võib-olla mõned [on], kuid kokkuvõttes arvan, et inimestel on palju parem omada läbilõiget Ameerika aktsiatest ja siis need lihtsalt unustada, ehk võtta pikad positsioonid.”

 

_______________________________
* Warren Edward Buffett (sündinud 30. augustil 1930 Omahas) on Ameerika Ühendriikide investor, ettevõtja ja filantroop. Ta on valdusettevõtte Berkshire Hathaway tegevjuht ja üks maailma rikkamaid inimesi. Teda peetakse üheks ajaloo edukaimaks investoriks.

Avafoto: Warren Buffett (NordenBladet)

Vaata ka:
Menuraamatu “Rikas isa, vaene isa” autor Robert Kiyosaki investeerib keerulises turuseisus aktsiate ja võlakirjade asemel siia

SEE tuntud rahahaldur ei vabanda Euroopasse investeerimise pärast: Turg on pakkumisi täis!