NordenBladet – Rootsi keskpank Riksbank teatas, et tõstab baasintressimäära 1 protsendi võrra, misläbi kerkib see 1,75 protsendini.

„Kõrge inflatsioon õõnestab kodumajapidamiste ostujõudu ning muudab nii ettevõtetel kui kodumajapidamistel finantside planeerimise keerulisemaks. Peame koheselt rahapoliitikat karmistama, et tuua inflatsioon tagasi eesmärkide juurde,“ märkis Riksbank. Kui augustis oli inflatsioon 9%, siis eesmärk on 2%.

Seetõttu tuli ka oodatust karmim tõusuotsus. Enne kohtumist prognoositi eelkõige, et keskpank tõstab intresse 0,75%. Tänane tõus on suurim alates 1992. aastast. Prognooside kohaselt kavatsetakse intressitõusudega jätkata ka järgneva kuue kuu jooksul.

Samuti otsustas Riksbank, et jätkab varaostuprogrammiga, nii nagu juunis otsustati ning seda kuni aasta lõpuni. Seejärel hakatakse järk-järguliselt võlakirjade mahtu vähendama.

Avafoto: Riksbanki pressikonverents rahapoliitika otsuse teemal 2022. aasta septembris Riksbanki presidendi Stefan Ingvese ja rahapoliitika osakonna juhi Jesper Hanssoniga. (NordenBladet)