NordenBladet – Üleriigilise mereala planeeringu aladele on tuuleparkide rajamiseks esitatud ligi 30 taotlust. Kattuvate alade puhul on riigil kavas korraldada enampakkumine, sest mõnes piirkonnas on ühele alale kuni viis konkureerivat taotlust, vahendab Eesti Rahvusringhääling.

Kõige enam taotlusi on esitatud Liivi lahte ja Saaremaale Sõrve sääre lähistele tuuleparkide rajamiseks, avaldas tarbijakaitse ja tehnilise järelevalve ameti (TTJA) ehituse tegevusõiguse talituse juhataja Liina Roosimägi. Mõnele alale on esitatud kuni viis konkureerivat pakkumist: näiteks on Liivi lahes piirkond, kuhu soovivad tuuleparki rajada UAB “Ignitis Renewables”, European Energia Estonia OÜ (kaks taotlust) ja Utilitas (kaks taotlust). Samamoodi on viie taotlusega piirkondi Sõrve saare lähistel.

Enampakkumiste täpne kuupäev pole veel teada, ent eeldatavalt jääb see 2023. aasta esimesse poolaastasse.

Hoonestusloa taotlusi tuuleparkide või tuuliku rajamiseks on esitanud nii Eesti kui ka välisriikide ettevõtted. Näiteks leiab nimekirjast: Eesti Energia AS, Utilitas Wind OÜ, Sunly Wind OÜ, Ohaka Energia OÜ, Saare Wind Energy OÜ, Copenhagen Infrastructure Partners, RWE Renewables Estonia OÜ, Aker Offshore Wind Europe GmbH, European Energia Estonia OÜ ja UAB Ignitis Renewables.

Avafoto: Eestimaa (NordenBladet)