NordenBladet — Uus Soome tuumajaam Olkiluoto 3 hakkas uuesti võrku elektrit tootma. Jaam saadi tööle täna esmaspäeval, 8. augustil kella 17.30 ajal. Täna lõppesid jaama hooldustööd. Praegusel katseajal töötab jaam 60-protsendilise võimsusega. See vastab 850 MW toodangule, vahendab Iltalehti.

1970ndatel aastatel ehitatud Olkiluoto 1 ja Olkiluoto 2 nimivõimsus on kokku 890 MW. Olkiluoto 3 jaama 60-protsendiline võimsus vastab ligi 10 protsendile Soome praegusest kogutarbimisest.
Testperioodil tehakse jaamas mitmeid mõõtmisi, selle aja jooksul töötab jaam väiksema võimsusega või ühendatakse põhivõrgust lahti.

Pärast augustis lõppevat testperioodi tahetakse jaama võimsust suurendada 80 protsendini. Siis ületab Olkiluoto 3 oma 1300 MW võimsusega kõik teised Soome elektrijaamad.

Olkiluoto 3 omanik on konsortsium, kuhu kuuluvad Prantsuse-Saksa omanduses firmad AREVA GmbH, AREVA NP SAS ja Siemens AG.

Septembris on kavas jaama testida täisvõimsusel, mis on 1600 MW. Testperioodil on kavas testida jaama tööd eri olukordades ja võimsusel. Samal ajal testitakse ka riikliku võrgu tööd.

Testperiood lõppeb tänavuse, 2022. aasta detsembris, mil peaks algama jaama tavapärane tootmine. Siis töötab jaam täisvõimsusel, välja arvatud iga-aastased hooldusperioodid.

Olkiluoto 3 jaama võimsus vastab 14 protsendile Soome kogutarbimisest. Olkiluoto 3 vähendab Soome elektri impordi vajadust enam kui poole võrra.

Enne seda peatati Olkiluoto 3 testimine 15. juunil. Jaama haldav ettevõte Teollisuuden Voima teatas toona, et jaama turbiinipoolses vahepõletis leiti aurudeflektorite küljest lahti tulnud osi, mis nõudsid kontrolli ja parandamist. Prooviperiood pidi jätkuma juuli lõpus, kuid lõpuks nihutati tähtaeg augusti teise nädala algusesse.