NordenBladet — Soome ja terve Schengeni piirkonna viisad on Venemaal nii kuum kaup, et viisajärjekorraga kaubeldakse mustal turul. Venelastele pakutakse interneti teel võimalust osta koht Soome viisajärjekorras. Odavaim teenus maksab 500-1000 rubla ehk 8-16 eurot. Kallimate teenuste eest küsitakse 16 000-22 000 rubla ehk 250-350 eurot ning selle eest pakutakse kohta järjekorra eesotsas.

Soome esindused on teadlikud sellest, et on hakatud kauplema kohtadega viisajärjekorras. See pole ga seotud Soome esindustega, vahendab Ilta-Sanomat.

Tavaline protseduur näeb välja selline, et inimene broneerib viisa taotlemiseks aja. Järjekorra teenustega tegeleb ettevõte VFS Global. Ilma eelnevalt broneeritud ajata pole võimalik viisa taotlust esitada ja praeguse seisuga on kõik ajad broneeritud kuni septembri alguseni.

Soome konsulaadist Peterburis öeldi, et broneeringute süsteem tahetakse ringi teha, nii et kohta järjekorras poleks enam võimalik osta.

Vene väljaande Komsomolskaja Pravda andmetel on osa broneeringute müüjatest anonüümsed ja nende teenuseid on raske kontrollida. Ent on ka turismibüroosid, kes teevad koostööd viisakeskuse ja esindustega.

Peterburi väljaanne Fontanka on aga andnud näpunäiteid, kuidas omale viisajärjekorras paremat kohta saada. Tuleb lihtsalt istuda arvuti taga ja iga poole tunni järel uuesti proovida. Vahel tuleb viisakeskusse vabu aegu, kuna inimesed on oma ajast loobunud.

Peterburi reisibüroodel on oma ajad viisade hankimisel, tänu millele on nende kaudu kergem viisat saada.

Peterburi linnavalitsus on andnud teada, et Vene riiklikud teenuskeskused MFT pakuvad samuti viisade tegemise võimalust. Sealt saadetakse taotlused edasi ettevõttele Migratsionnõi Aljans. Selle meetodi puhul on järjekord 70 päeva.
Soome Peterburi konsulaadi info kohaselt pole neil koostööd MFT-dega. Küll on aga võimalik, et MFT-d kasutavad mõnda reisibürood, millega Soome esindus teeb koostööd.

Kõik need näpunäited puudutavad vaid viisade taotlemise järjekordi. Viisade väljastamisega aga tegeleb Soome esindus. Soome esindused väljastavad viisa 10 päeva jooksul alates taotluse esitamisest.

Schengeni viisa hind on venelastele 4740 rubla ehk 80 eurot. Peterburi peakonsulaadi andmetel esitatakse üle Venemaa iga päev ligi 1000 Soome viisa taotlust.