NordenBladet — Eestlaste täpne arv Soomes pole teada, aga hinnanguliselt elab Soomes ligi 200 000 eestlast, ütles ajakirjanik Andres Raid saates Serviti. Neist umbes pooled ehk 83 000 eestlast maksavad Soome riigis makse. Selle eest garanteerib Soome riik neile pensioni, vahendab sotsiaalmeedia kanal Uued Uudised.

Kui aga eestlasest pensionär kolib Eestisse, peab ta hakkama oma Soome pensioni pealt maksu maksma. Soome ja Eesti pensionär Olev Kool seletab lahti, et Eesti maksuamet maksustab tema muidu maksuvaba alla 500-eurost pensioni tema vara alusel, milleks on Soomest saadav pension. Asja muudab probleemseks asjaolu, et isik on juba Soomes oma pensionilt maksud maksnud, aga Eesti maksuamet maksustab selle alusel isiku pensioni Eestis.

Olev Kool ei soovinud Eestis pensioni pealt maksu maksta, mistõttu võttis maksuamet maksmata maksude katteks raha tema maamaksu kontolt.

Olev Kool peab silmas tööpensione, mida kogutakse Soomes palgast, mille pealt on maksud juba makstud. Seaduse järgi on tööpension omand, mis peaks olema puutumatu.

Kool märgib, et Eesti maksuamet nõuab, et Soomest tööpensioni saavad isikud deklareeriks seda Eestis kui tulu ja maksaks selle pealt maksu.

Kool räägib, et asjas on kaks aastat kohut käinud õigusteaduste doktor Lasse Lehis. Maksumaksjate Liit, kes Kooli huve esindas, lubas pöörduda asjas Euroopa kohtusse. Seda pole aga veel toimunud.

Küll on aga keelatud Eestis pensionide maksustamine Soome kolinud pensionäridel, kes pöördusid enda kaitseks Euroopa kohtusse Soomes, rääkis Kool.

Eestis aga pole midagi muutunud: endiselt liidetakse kokku Eesti ja Soome pensionid ning selle alusel määratakse maksustamine.

Kuigi summad pole igakuiselt väga suured, on Kool arvutanud välja, et 20 aasta jooksul võtab maksuamet ära auto hinna ehk ligi 24 000 eurot.

Kool tõi välja huvitava asjaolu, et ta kirjutati seoses Soomes töötamisega 2006. aastal Eestist välja, kuigi tal oli elukoht, eramaja Eestis, pere elas Eestis ja Soomes oli tal ainult voodi ja külmkapi kasutamise õigus.

Kool tõi välja, et sai Soomes töötades 21 aasta pikkuse kogemuse tänavate ehituse alal, aga Eestis pole tal neid teadmisi ega kogemusi kusagil rakendada. Samas näeb ta, kui kehvalt Eestis tänavaid ehitatakse ja vihmade puhul on tänavad üle ujutatud.

Kooliga sarnases olukorras on ligi 7000 pensionäri Eestis.

Avafoto: Pexels