NordenBladet — Saksa energiafirma Uniperi päästmine läheb Soome riigiettevõttele Fortum ja sellega igale maksumaksjale kalliks maksma. Reedel avalikustatud päästepakti kohaselt saab Saksa riik ligi 30 protsenti Uniperist märkides 157 miljonit uut aktsiat 267 miljoni euroga. Aktsiate nimiväärtus on 1,7 eurot aktsia kohta, vahendab Taloussanomat.

See tähendab, et kogu ettevõtte väärtus on 890 miljonit eurot. Kukkumine on järsk, see tähendab praktiliselt kukkumist nulli, ütles Vaasa ülikooli professor Timo Rothovius.

Fortum maksis Uniperi aktsiate eest 6,5 miljardit eurot. Fortum on Uniperi aktsiaid ostnud mitmel korral. Näiteks 2019. aasta oktoobris maksis Fortum 20 protsendi Uniperi aktsiate ostul 30 eurot aktsia eest. Lisaks on Fortum pannud raha Uniperi omakapitali.

Soomlaste jaoks, kes omavad osalust Fortumis ka otse või läbi riigi läheb see kalliks maksma. Fortum on pannud Uniperi ligi 10 miljardit eurot.

Kui sellest võtta maha 1,7-eurost aktsiahinda arvestav turuväärtus ja jagada soomlaste arvu 5,5 miljoniga, teeb see iga soomlase kohta kaotuseks 1700 eurot.

Vastu sai Fortum lubaduse, et Uniper võib alates oktoobrist tõsta gaasi hinda. Aga ka siis ei kata see hind tegelikke kulusid. See tähendab, et kahjumit teenitakse ka pärast ontoobrit.

Uniperi probleemide peamine põhjus on selles, et ettevõte on sõlminud klientidega pikaajalised lepingud, ent gaasi ostuhind on jäänud kaitsmata. Pärast Venemaa rünnakut Ukraina vastu on gaasi jäänud vähemaks ja selle hind tõusnud.

Päästepaketiga läks kiireks, kuna Uniper teenib päevas ligi 50 miljonit eurot kahjumit. Saksa riigi poolt sisse pandud rahast jätkub vaid loetud päevadeks. Paketis sisalduvad laenud ei tee samuti olukorda paremaks, kuna need tuleb tagasi maksta.

Fortumi osakaal Uniperis langeb senise 78 protsendi pealt 56 protsendi peale. Soome riigi osalus Fortumis on 51 protsenti.

Soome lootis, et gaasiäri eraldatakse Uniperist ja alles jäävad vaid kasumlikud vee- ja tuumaenergia. Soome jaoks oleks see olnud kasulik, aga Saksamaale mitte.