NordenBladet – Tallinn alustab koostöös Politsei- ja Piirivalveameti ja meelelahutusettevõtetega ühist kampaaniat, mille eesmärk on parandada Tallinna öist heakorda.

“Öösel saab hea olla nii nendel inimestel, kes tahavad kodus magada kui ka nendel, kes on otsustanud välja lõbutsema minna. Turvalisse ja sõbralikku ühiskonda saavad kõik võrdselt panustada,” ütles Tallinna linnavalitsuse ööelu nõunik Natalie Mets. “Selle kampaania eesmärk ongi tuletada meelde, et samal tänaval, kus on baarid ja lokaalid, võivad olla ka inimeste kodud. Ühtlasi julgustame märkama rohkem ümberringi toimuvat ning kahtluse korral reageerima ja abistama.”

Politsei- ja Piirivalveameti Lääne-Harju politseijaoskonna patrullitalituse juhi Lennart Kamsi sõnul pakuvad hilised õhtutunnid politseile kõige rohkem tööd, sest peomeeleolus inimesed ei pruugi alati teistega arvestada. „Hea ja turvalise ööelu tagajaks ei saa olla ainult politsei, vaid iga inimene ise peab arvestama sellega, et ta ei viibi linnas üksinda. Kontrollides oma käitumist ja märgates abivajajaid, loome turvalise keskkonna kõigile. Ole eeskujulik kodanik – märka, abista ja arvesta teistega,“ ütles Kams.

Kalamajas tegutseva Sveta baari juhatuse liikme ja kontserte korraldava agentuuri Damn.Loud asutaja Roman Demchenko sõnul on äge, aga turvaline ööelu tähtis iga tänapäevase linna kuvandile. “Kultuurne ööelu meelitab Tallinnasse turiste, pakub head ajaveetmise võimalust kohalikele ja annab tööd väga paljudele inimestele muusikutest baaritöötajateni,” ütles Demchenko. “Samas on oluline, et ööelu tegevused tekitaksid võimalikult vähe kahju ja ebamugavust. Ma usun, et antud kampaania tõstab meie ööelu kvaliteeti ja tuletab inimestele meelde, millised on käitumisnormid meie avalikus ruumis.”

Linnas tegutsevad meelelahutusasutused, kes seda soovivad, saavad kampaaniaga ühineda. Täpsemad juhised kampaaniaga liitumiseks on koos materjalidega kättesaadavad Tallinna veebilehel aadressil https://www.tallinn.ee/et/oise-heakorra-kampaania

Plakatitega öiste meelelahutusasutuste läheduses ja sees ning sotsiaalmeedias korraldatav kampaania juhib tähelepanu sellele, et öise heakorra eest ei lasu vastutus üksnes ettevõtetel ja korrakaitsjatel, vaid ka kõigil linnas liikuvatel inimestel.

Kampaanial on kaks põhisõnumit. Üks tuletab meelde öörahust kinni pidamise vajalikkust inimeste kodude lähedal: “Tšhh – palun vaikust!” Teine sõnum kutsub üles aitama inimesi, kellel seda vaja olla võiks: “Kui märkad, kutsu abi!”