NordenBladet – Elektriautode laadijaid paigaldav ja neile tarkvaralahendusi pakkuv Leedu juurtega idufirma Inbalance laienes Eestisse ning alustas koostööd autopesulate ketiga Jazz.

Jazzi Mustakivi pesula juurde Tallinnas on esimesed Inbalance’i laadijad juba paigaldatud, teatas ettevõte. Laadijate paigaldamist rahastas täielikult Inbalance, mille tegevjuhi Simonas Stankause sõnul on ettevõte valmis jätkama investeerimist Eesti elektrilaadijate taristusse ja laadijate võrgustiku arendamisse. Näiteks Riias läks nelja laadimiskoha paigaldamine maksma 12 000 eurot.

“Meie jaoks on tegemist esimese olulise strateegilise sammuga,” ütles Stankaus, kes lisas, et ettevõte soovib luua Baltikumi uue jätkusuutliku laadimisvõrgustiku.

Eestis Inbalance laadijaid paigaldava ettevõte Globesec OÜ tegevjuit Erkki Vagensteini sõnul ei ole praegu turul olevad elektrilaadija lahendused eriti tulevikukindlad, sest kui tulevikus on elektriautosid linnapildis palju rohkem, tuleb uute jaamade jaoks hakata uusi kaableid vedama. Inbalance laadijaid saab tema sõnul aga ühe toitejuhtme külge ühendada sõltuvalt asukohast neli kuni kuus.

Laadija on 44-kilovatine, 22 kilovatti ühe laadimispesa kohta ning igal laadijal kaks pesa, seega on need mõeldud kortermajade, kaubanduskeskuste või ettevõtete kontorite ette, kus inimese auto veedab päevas pikema aja.

Inbalance asutati 2019. aastal. Praeguseks on firma kaasanud 2,5 miljonit eurot investeeringuid ja paigaldanud üle 150 laadimisjaama. Ettevõttes töötab 25 inimest.

Avafoto: Pexels