NordenBladet – Politsei hakkas tõukerattaoperaatoritele edastama infot rendisõidukite kasutajate toimepandud liiklusrikkumiste kohta. Infovahetuse eesmärgiks on ennetada õigusrikkumisi ja vähendada kergliikuritega juhtuvate liiklusõnnetuste arvu.

Tänase seisuga on ainuüksi juulikuus juhtunud 33 vigastatutega kergliikuriõnnetust, milles on saanud vigastada 35 inimest. Reeglina on tegemist ühesõidukiõnnetustega ehk sõitjad kukuvad ise mõne manöövri tõttu või kokkupõrkel takistusega.

„Hulk õnnetustest juhtub selle tõttu, et kergliikuri juht on tarvitanud alkoholi või sõidetakse ühe tõukeratta peal mitmekesi. Kergliikur on sõiduk, millega liikleja on seaduse mõistes juht ehk ta peab olema kaine samamoodi nagu autojuht või mootorrattur. Samuti on kergliikur ette nähtud ühe inimese vedamiseks, sest mitmekesi peal olles läheb sõiduk tasakaalust välja ning liiklusohtlikud olukorrad või õnnetused on kerged tekkima,“ rääkis politsei- ja piirivalveameti ennetuse ja süüteomenetluse büroo politseikolonelleitnant Sirle Loigo.

Juulis alustas politsei Bolti ja Tuule tõukerattaid rentivatele ettevõtetele info edastamisega nende rikkumiste kohta, mille suhtes on politsei läbi viinud väärteomenetluse. Politsei edastab operaatoritele liiklusrikkumiseks kasutatud sõiduki andmed, rikkumise koha ja aja ning info selle kohta, kas tegemist oli mitmekesi sõitmise või joobes juhtimisega. Vajadusel saab rendifirma infot täpsustada ning lisaks politsei määratavale väärteokaristusele on ettevõtetel võimalik oma kliente hoiatada, kohaldada lepingutrahve või äärmise abinõuna eemaldada isik platvormi kasutajate hulgast.

Selle aasta esimese kuue kuuga on politseis registreeritud 127 vigastatutega kergliikuriõnnetust, milles on saanud vigastada kokku 129 inimest. Möödunud aasta samal perioodil juhtus 92 kergliikuriõnnetust, milles sai vigastada 96 inimest.

Avafoto: Pexels