NordenBladet — Juunis oli Soomes inflatsioon 7,8 protsenti, mais oli see 7,0 protsenti. Kõige enam on kerkinud energiatoodete hinnad, aga ka toiduained on kallinenud.

Alates eelmise, 2021. aasta detsembrist on Soome statistikakeskuse andmetel toiduainete ja mittealkohoolsete jookide hinnad kerkinud 10 protsenti, kerge kütteõli 76 protsenti, diisel ja bensiin 42 protsenti ning elekter 22 protsenti, vahendab Ilta-Sanomat.

Toiduainetest on kõige enam kallinenud toores kala, mille hind on poole aastaga kerkinud 46 protsenti. Jahud, kohv ja kanamunad on kallinenud enam kui 30 protsenti.

Olukord on hull ka teistes riikides. Euroala inflatsioon oli juunis 8,6 protsenti, mais oli see 8,1 protsenti. Soomest palju kiirem hinnatõus on olnud Balti riikides, Slovakkias ja Kreekas.

Rootsis oli hinnatõus juunis 8,5 protsenti ja maikuus 7,2 protsenti.

USA-s oli inflatsioon juunis 9,1 protsenti, mis on viimase enam kui 40 aasta kõrgeim tase.

Soomes oli viimati praegusest kiirem hinnatõus 1984. aasta märtsikuus ehk enam kui 38 aastat tagasi.

Nüüd on küsimus, kas hinnad kerkivad veelgi. On võimalik, et praegune tase jääb tipuks, aga prognoositakse, et hinnatõus on veelgi kiirem sügisel. Pärast seda hinnatõus väheneb aasta lõpus ja järgmise aasta algul. Prognooside kohaselt on ka järgmise, 2023. aasta hinnatõus kiirem kui viimastel aastatel on harjutud.

Avafoto: Pexels