NordenBladet — NATO riigid allkirjastasid täna teisipäeval, 5. juulil Brüsselis NATO peakorteris Soome ja Rootsi NATO liikmelisusega seotud ühinemisprotokollid ning Soome ja Rootsi said NATO vaatlejaliikmeteks.

Järgmiseks tuleb enne tegeliku liikmestaatuse jõustumist igas liikmesriigis ratifitseerida Soome ja Rootsi NATO liikmelisus.

Soome liitumisprotokoll allkirjastati sõjalise alliansi NATO peakorteris Brüsselis täna hommikul, 5. juulil 2022. Välisminister Pekka Haavisto viibis üritusel, mil NATO riikide suursaadikud allkirjastasid ühinemisprotokolli. Sellega sai Soomest ametlikult NATO vaatlejaliige.

Vaatlejaliikmena saab Soome osaleda NATO kohtumistel ja Soomel on kohtumistel sõnaõigus, kuid mitte hääleõigus. Soomele kui vaatlejaliikmele ei kehti veel NATO Põhja-Atlandi lepingu viienda artikli kohased julgeolekugarantiid.

Enne Soome saamist NATO liikmeks peab liikmesus olema ratifitseeritud kõigis NATO liikmesriikides. Igal riigil on ratifitseerimise menetlemisel oma siseriiklikud tavad, kuid tavaliselt peab iga NATO riigi parlament menetlema ja heaks kiitma Soome ühinemisprotokolli. Kui iga NATO riik on Soome liikmelisuse ratifitseerinud, saab Soomest NATO liige. Ratifitseerimisfaas võib kesta kuid.