NordenBladet — Enne viimast sanktsioonide paketti said eraisikud tuua Venemaalt Soome oma tarbeks ühe 10-liitrise kanistriga bensiini või diislit. Kuues pakett aga lõpetas kütuse toomise Venemaalt. Kuues pakett keelab muu hulgas õlide, bensiini ja diisli toomise Venemaalt. Otsus tehti 4. juunil ja see jõustus Soome piiriületuskohtades 16. juunil, vahendab Iltalehti.

Paljudele soomlastele tuli see üllatusena Vaalimaa piiriületuskohas. Need reisijad, kel oli kanister bensiiniga kaasas, saadeti tagasi Venemaale.

Soome toll ei teavitanud asja kohta varem, kuna tegemist oli ühe keeluga paljudest. Piiriületusel aga ummikuid keelu tõttu ei tekkinud. Inimesed ootasid tavapärasest mõni tund kauem.

Kütuse toomine Soome on seni olnud 10 liitri ulatuses maksuvaba, mistõttu on paljud piiriäärsed elanikud toonud kütust Venemaalt. Koroonapiirangute tõttu on aga toomine viimastel aastatel vähenenud. Praegu soovitab Soome välisministeerium vältida igasugust reisimist Venemaale.

Juulikuu algul peaks muutuma piiriületus Soome kolmandatest, ehk Euroopa Liidu välistest riikidest. Seetõttu võib piiriületus aktiviseeruda, kui koroonapiirangud juuni lõpus kaovad.

Soome praegused piiriületuse piirangud kehtivad juuni lõpuni ja lähipäevadel peaks tegema valitsus otsuse piirangute pikendamise või lõpetamise kohta. Kui piiranguid ei pikendata, siis kõik koroonaga seotud piiriületuse piirangud kaovad.

Avafoto: Pexels