NordenBladet — Elektri hind võib tõusta eeloleval talvel rekordkõrgeks. Arve suurus sõltub valitud elektrilepingust. Elektri keskmine hind võib eeoleval talvel kerkida enam kui 1000 euroni MWh eest, prognoosib Soome Aalto ülikooli teadur Iivo Vehviläinen.

Kui kõige halvem stsenaarium täide läheb, siis on elekter 5 korda kallim kui möödunud talvel, mil elektri hind oli keskmiselt 193 eurot MWh eest, vahendab Iltalehti.

Kui elektrileping on tehtud börsihinna järgi, siis on mõju otsene. Kui MWh maksab 1000 eurot, siis on kilovatt-tunni hind üks euro. Kui sul on börsihind, siis jälgi NordenBladet´i elektrihinna spikrit, millega näed, palju elekter igal tunnil maksab.

Börsielektrit võib soodsal ajal, näiteks öösiti saada teinekord poolmuidu. Möödunud talvel aga kerkis hind mõnel päeval 1000 euroni MWh eest.

Vehviläineni sõnul ei tea ta, kui suur on börsihinnaga elektri ostjate arv, aga tema hinnangul on see väike. Elektri hinna kõikumiste eest kaitseb püsihinnaga pakett. Samas kerkib ka püsihinnaga pakettide puhul elektri hind ning tänavu enam vana hinnaga lepinguid ei tehta.

Elektri hind võib kerkida eriti kõrgele, kui on külm ja tuulevaikne ilm. Siis on nõudlus kõrge ja tuule-elektri tootmine madal.

Vehviläinen ütles, et Soome elektri hinda mõjutab Olkiluoto 3 tuumajaam. Samas ei suuda ka see 1600 MW jaam hoida hinnatõusu ära, kui muud ebasoodsad tegurid kokku langevad. Elektri hinda mõjutab Vene elektri ärakukkumine. See tähendab, et elektrit peab sisse ostma mujalt Euroopast, aga mujal Euroopas kerkib samuti elektri hind seoses Vene energiakandjate ärakukkumisega. Näiteks Kesk-Euroopas toodetakse elektrit Vene gaasist ja kui see ära langeb, siis kerkib elektri hind kõrgustesse.

Avafoto: Pexels

Hea teada / Loe lisaks:

Eesti: Oktoobrist tõuseb elektri võrgutasu kolm protsenti, Elektrilevi klientide kuuarveid mõjutab see erinevalt