NordenBladet – Trükitud ajalehtede ilmumine võib lähinädalatel olla ohus, leiab Soome meedialiidu tegevjuht Jukka Holmberg. Põhjuseks on terav ajalehepaberi puudus, metsatööstusettevõtte UPM pikaleveninud streik ja Venemaa invasioon Ukrainasse. Holmbergi sõnul on mitmed meediamajad vajanud tavapärasest rohkem Venemaa ajalehepaberit, et täita UPM-i paberitootmises tekkinud tühimikku.

Pärast Venemaa invasiooni Ukrainasse on meediaettevõtted aga lõpetanud Venemaa paberi kasutamise. Holmbergi sõnul trükiti enne UPM-i streigi algust Vene paberile umbes viiendik Soome ajalehtedest.

Helsingin Sanomat teatas 11. märtsil, et vähendab nädalavahetuse numbrite mahtu ning Nyt-lisa asendatakse ajutiselt väiksema telenädalaga.

Paberipuudus mõjutab ka kohalikke ajalehti. Edela-Soomes ilmuv Laitilan Sanomat teatas märtsis, et ajakirja suurust tuleb vähendada.

OP analüütiku Henri Parkkineni sõnul on ajalehepaberi hind tõusnud juba ammu enne UPM-i streiki ja Venemaa sissetungi Ukrainasse. Kui aasta tagasi maksis ajalehepaber Euroopa turul umbes 390 eurot tonn, siis praegu on tonni hind üle 670 euro.

Parkkineni sõnul uut tootmisvõimsust tulemas ei ole ja Euroopas pole umbes 15 aastat uusi paberimasinaid käima pandud. Ka Soomes on vanad paberimasinad suletud või muudele toodetele ümberseadistatud. Parkkineni hinnangul ei ole paberit ka laos.

Kõigi meediamajade paberivarud pole siiski otsas. Äridirektor Erkki Summaneni sõnul on Keskisuomalaineni meediakontsernil paberit varasuveni. Ettevõte varus paberit eelmise aasta lõpus UPM-i streigi eel.

Keskisuomalaineni meediakontserni kuuluvad näiteks päevaleht Keskisuomalainen ning arvukalt piirkondlikke, kohalikke ja linnalehti.

Summaneni sõnul on kontsernis toimunud arutelud lehtede arvu vähendamise või leviala vähendamise üle.

Kasu üksiku kohaliku ajalehe sulgemisest paberi kokkuhoiu mõttes on väike, kuna selle tiraaž ja lehtede arv on niigi madal. Ühe kohaliku ajalehe ilmumise peatamine kataks vaid väikese osa suure provintsilehe kirjastamisvõimsusest, ütles Suummanen.

OPi analüütik Parkkinen ei oska öelda, kui kaua ajalehepaberi ebakindel kättesaadavus veel kestab. “Kogu olukord on väga ebatavaline, mistõttu on selle kestuse hindamine keeruline.”

Meedialiidu tegevjuhi Holmbergi sõnul oleks probleemi olulisim lahendus UPM-i streigi lõpetamine.