NordenBladet — Riigikogu tänasel istungil läbis esimese lugemise eelnõu, mis näeb ette anda puhkepäevale sattuva rahvuspüha või riigipüha eest lisapuhkepäev järgmisel tööpäeval.

Sotsiaaldemokraatliku Erakonna fraktsiooni algatatud pühade ja tähtpäevade seaduse muutmise seaduse eelnõu (514 SE) järgi ei anta lisapuhkepäeva riigipüha eest, mis on alati pühapäeval. See tähendab, et ülestõusmispühade esimest püha ja nelipühade esimest püha eelnõu järgi vaba päevaga ei kompenseerita.

Seletuskirjas märgitakse, et riigipühi, millega kaasneb vaba päev, on Eestis kümme, Euroopa Liidu riikides keskmiselt 12. Naaberriikidest on Soomes 13 ja Lätis 12 liikuvat püha.

Üks eelnõu langes menetlusest välja

Sotsiaaldemokraatliku Erakonna fraktsiooni ja Riigikogu liikme Raimond Kaljulaidi algatatud tulumaksuseaduse muutmise seaduse eelnõu (503 SE) nägi ette tõsta maksuvaba tulu alampalgani.

Eelnõu järgi olnuks alates 1. juulist kuine maksuvaba tulu 654 eurot ning edaspidi aastas 7848 eurot. Maksuvaba tulu kasvuga sooviti parandada madalapalgaliste toimetulekut, suurendada motivatsiooni töötada ja vähendada koormust sotsiaalsüsteemile.

Läbirääkimistel võtsid Sotsiaaldemokraatliku Erakonna fraktsiooni nimel sõna Lauri Läänemets ja Reformierakonna fraktsiooni nimel Aivar Sõerd.

Juhtivkomisjon tegi ettepaneku eelnõu esimesel lugemisel tagasi lükata. Ettepaneku poolt hääletas 48 ja vastu 28 Riigikogu liiget. Seega leidis ettepanek toetust ja eelnõu langes menetlusest välja.