NordenBladet – Kuu ajaga on NATO liikmesuse toetajate arv Rootsis kasvanud üheksa protsendi võrra 51 protsendile, mis on kõigi aegade suurim toetus. Liitumise vastaste hulk on langenud 10 protsendi võrra 27 protsendile, ilmneb Demoskopi instituudi küsitlusest, mille avaldas ajaleht Aftonbladet.

Rootsi televisiooni (SVT) reedel avaldatud küsitlustulemused näitasid samuti toetuse suurt tõusu, aga see ei küündinud enamuseni, vaid jäi 49 protsendile. NATO-sse astumise vastu oli 27 protsenti.

Ukraina sõda on suurendanud toetust NATO-ga liitumisele ka Soomes.

Ajalehe Helsingin Sanomat arvamusküsitluse põhjal toetab NATO-ga liitumist 48 protsenti soomlastest. Jaanuariga võrreldes on toetus kasvanud 20 protsendipunkti võrra.

Küsitlustulemuste põhjal on Soome NATO-ga liitumise vastu 27 protsenti kodanikest ja umbes sama paljud ei oska midagi arvata.

HS on viinud sama metoodikaga NATO-küsitlusi läbi juba 20 aastat. Praegu on toetus liikmesusele suurem kui kunagi varem. Eelmine pooldajate rekord oli jaanuari 28 protsenti ja siis langes liitumise vastaste hulk esimest korda alla poole – 42 protsendile.

Küsitluse viis läbi Kantar TNS selle nädala esmaspäevast teisipäevani. Lühikese aja tõttu oli küsitletavaid harilikust vähem, telefoni teel vastas 500 inimest tavalise 1000 asemel.

Soomlaste meelemuutusest NATO-ga liitumise küsimuses annab aimu ka Yle arvamusküsitlus, mille põhjal pooldab liikmesust 53 protsenti vastanuist.

______________________________________

NATO (Põhja-Atlandi Lepingu Organisatsioon) eesmärk on tagada oma liikmetele vabadus ja julgeolek poliitiliste ja sõjaliste vahendite abil.

POLIITILINE – NATO edendab demokraatlikke väärtusi ja võimaldab liikmetel konsulteerida ja teha koostööd kaitse- ja julgeolekuküsimustes, et lahendada probleeme, luua usaldust ning vältida pikas perspektiivis konflikte.

SÕJALINE – NATO on pühendunud vaidluste rahumeelsele lahendamisele. Kui diplomaatilised jõupingutused ei õnnestu, on tal võimalik võtta kriisiohje operatsioonide jaoks tarvitusele sõjalised jõud. Need viiakse ellu NATO aluslepingu kollektiivse kaitse klausli – Washingtoni lepingu artikkel 5 – alusel või lähtudes ÜRO mandaadist kas siis üksi või koostöös teiste riikide ja rahvusvaheliste organisatsioonidega.

Avafoto: Pexels