NordenBladet — Soome sotsiaalkindlustusamet Kela plaanib suurt muudatust, mille kohaselt loobutakse iga soomlase kasutuses olevatest Kela kaartidest. Juba praegu saab Soomes retseptiravimeid osta apteegist ilma Kela kaardita. Tulevikus võidakse kaardi asemel kasutada näiteks mobiiltelefoni rakendust. Võimalikud on ka muud variandid, vahendab Yle.

Igal juhul on kavas kaardist loobuda. Igal aastal väljastab Kela posti teel 360 000–400 000 kaarti. Kaardiga seotud kulusid pole avaldatud.

Kela loobub kaartidest, kuna neil pole enam sellist otstarvet nagu varem. Kela hüvitisi saab ka nüüd juba ilma kaardita.

Soomlased said isikukoodi ja haiguskindlustuse kaardi 1963. aastal. Tookord oli see kaart papist, kuhu olid käsitsi kirjutatud õigused eri hüvitistele.

Hiljem muutus kaart praeguseks pangakaardi taoliseks plastikust Kela-kaardiks, kus on isiku nimi, isikukood ja triipkood ning andmed eri hüvitiste saamise õiguste kohta.

Praegu aga liiguvad andmed hüvitatavate ravimite kohta apteekide ja Kela vahel reaalajas. Apteegis piisab vaid isiku tuvastamisest, et soodustust saada. Apteegis tuleb vaid tõestada, et isikul on olemas sotsiaalkindlustus. Isikut on võimalik ka muul moel tuvastada, näiteks ID-kaardi, passi või juhiloa abil. Apteegis piisab ka välja prinditud retseptist.

Apteek saab ise otsustada, mil viisil ta isiku tuvastab. Kela kaart on vaid üks võimalus. Näiteks vanemal, kes ostab ravimeid lapsele, ei pea kaasas olema lapse Kela kaarti. Arstilt saadud paberil retseptist piisab.

Kela taksode kasutamiseks pole samuti enam Kela kaarti vaja. Õigus hüvitisele tuvastatakse siis, kui takso tellitakse.

Praegu aga pole veel teada, kui kiiresti Kela kaardist loobutakse. Kela kaarti on veel vaja erakliinikutes. Hüvitise saamiseks on vaja kaasas kanda Kela kaarti. See tuleb asjaolust, et erakliinikutel pole Kelaga reaalajas infovahetust.

Kõik soomlased hüvitist ravimite ostmiseks ei saa, kuna hüvitist hakatakse maksma alles siis, kui 50-eurone omavastutuse piir on ületatud. Omavastutus ei puuduta lapsi ja noorukeid. Omavastutus algab selle aasta algusest, mil laps saab 19-aastaseks.

Kela kaart ei kõlba ka isiku tuvastamiseks. Seda isegi siis, kui kaardil on pilt, aga pilti pole kaardile lisatud viimase 10 aasta jooksul.

Kela kaart on ka apteekide jaoks oma tähenduse kaotanud. Uues digitaalses maailmas on see vana aja jäänuk.