NordenBladet — Eesti Konservatiivse Rahvaerakonna (EKRE) fraktsioon esitas haridus- ja teadusministrile ning peaministrile arupärimise, milles soovib vastust, miks annab riik omavalitsustele raha maakoolide sulgemiseks, aga mitte koolide säilitamiseks.

Riigikogu liige Siim Pohlak ütles, et Reformierakonna juhitaval valitsusel on väga halb plaan – pakkuda valdadele- ja linnadele raha, et väiksemad, enamasti maapiirkondades asuvad gümnaasiumid kinni panna.

„Toetuse saamiseks peab omavalitsus alla saja õpilasega gümnaasiumiastme sulgema. Toetust lubatakse maksta 1152 eurot õpilase kohta. Leiame, et küsimust tuleb käsitleda laiemalt, kui lihtsalt numbreid vaadates. Tähelepanu tuleb pöörata ka ääremaastumisele ja asulate võimalikule hääbumisele,“ ütles Pohlak.

Valitsuse kohustus on töötada oma rahva ja Eesti riigi huvides ja seista jõuliselt vastu ääremaastumisele ja maaelu hääbumisele, mitte seda hoogustada. Kogu Eesti ei saa kolida kokku maakonnakeskustesse või Tallinnasse ja Tartusse.“

Riigikogu liikme Helle-Moonika Helme sõnul anti arupärimine üle ka peaminister Kaja Kallasele, sest maapiirkondades koolide sulgemine on teema, mis puuduta ainult haridus- ja teadusministeeriumi haldusala.

„Eesti regionaalpoliitika kogemus tõestab, et seal kus kaob kool või selle osa, hakkab vähenema ka kohalik elanikkond. See omakorda toob kaasa probleemid tööjõuga, kohalike ettevõtete probleemid, infrastruktuuri korrakshoiuks minevate vahendite efektiivsuse vähenemise ning kallinemise. Pikemas perspektiivis tõusetub küsimus maal elamise mõttekusest,“ ütles Helme.

„Riigi julgeolek sõltub kriitilistel hetkedel otseselt neist inimestest ja võrgustikest, mis asuvad suurtest keskustest eemal. Toimiv koolivõrk on julgeoleku üks ja väga oluline osa. Riigi ülesanne on märgata probleeme hariduse korraldamisel ning selle asemel, et raskuste korral kokku tõmmata, tuleb suunata ressurssi nii palju kui võimalik olemasoleva ning end õigustanud koolivõrgu hoidmisele ja edendamisele. See on meie koolitustegevuse, keele, kultuuri ja rahvuse jätkusuutliku arengu seisukohalt ainuvõimalik.“

EKRE fraktsioon soovib ministritelt vastust küsimustele, miks haridusministeerium soosib maapiirkondade hääbumist, mitte ei otsi võimalusi koolide gümnaasiumiosa püsimise toetamiseks ning kuidas mõjutab ministrite arvates gümnaasiumide likvideerimine maakohtades meie regionaalarengut, siseturvalisust ning kaitsetahet ja -võimet.

 

Allikas: Eesti Riigikogu