NordenBladet — Sel nädalal väisas Eestit Rootsi kaitseväe juhataja kindral Micael Bydén, kes vestles kohtumisel kindralleitnant Martin Heremiga praegusest julgeolekuolukorrast ja kaitsevägede vahelise koostöö teemadel.

„Mul on väga hea meel viibida Tallinnas, et vestelda Eesti kaitseväe juhataja kindralleitnant Heremiga meie mõlema jaoks olulistel teemadel. Eriti praegusel ebakindlust täis ajal, mil on oluline rääkida oma lähedaste sõprade ja liitlastega. Muu hulgas sellest, kuidas tugevdada meie ühist olukorrateadlikkust, sest vaid üheskoos saame võtta vastutuse Läänemere piirkonna julgeoleku eest,“ ütles Rootsi kaitseväe juhataja kindral Micael Bydén.

„Pingelises julgeolekuolukorras on omavaheline suhtlus veelgi olulisem, kuna see loob ühise ohupildi ja võimaldab koordineerida eri toetusmeetmeid Ukrainale ning valmiduse tagamist meie regioonis,“ lisas Eesti kaitseväe juhataja kindralleitnant Martin Herem viidates, et Eesti ja Rootsi jagavad nii samu väärtusi kui arusaamu meie regiooni julgeolekualastest väljakutsetest. „Efektiivse heidutuse ja kaitse tagamine Läänemere regioonis saab käia vaid läbi iga riigi enda kaitsevõime tugevdamise ja läbi tiheda regionaalse koostöö ning selles suunas me koos liigume.“

Eesti ja Rootsi kaitsevägede juhatajad arutasid kohtumisel Läänemere regiooni julgeoleku, Rootsi kaitseväe arengute ja rahvusvahelise koostöö teemadel. Teiste teemade hulgas rääkisid kindralid koostööst NATOga ja peamistest julgeolekuriskidest maailmas.

Ühtlasi kohtus kindral Micael Bydén visiidi ajal kaitseminister Kalle Laanetiga.

Kindral Micael Bydén juhib Rootsi kaitseväge alates 2015. aasta 11. septembrist. Enne kaitseväe juhatajaks nimetamist teenis ta aastatel 2014-2015 Rootsi õhuväe ülemana ning enne seda Rootsi õhuväe staabiülemana.