NordenBladet — Riigikogu riigieelarve kontrolli erikomisjon arutab tänasel avalikul istungil, kuidas kiirendada vähiravi algust ning suurendada osavõttu pahaloomuliste kasvajate avastamiseks mõeldud sõeluuringutest.  

Komisjoni esimees Urmas Reinsalu tõdes, et Eestis avastatakse pahaloomuline kasvaja tihti hilisemas faasis ning seetõttu väheneb vähki haigestunud patsiendi ellujäämise võimalus.

Riigikontrolli kontrolliaruandest selgus, et vähene osavõtt sõeluuringutest on üks põhjusi, miks avastatakse pahaloomulisi kasvajaid liiga hilja. Riigikontroll soovitas intensiivistada sõeluuringutest teavitamist ja lihtsustada sõeluuringuile registreerimist ning luua vähikahtlusega patsientidele sujuvam ning kiirem teekond diagnostika ja ravini.

Istungile on kutsutud Sotsiaalministeeriumi tervisesüsteemi arendamise osakonna juhataja Agris Koppel, Eesti Haigekassa juhatuse esimees Rain Laane, Eesti Haigekassa juhatuse liige Maivi Parv, Tervise Arengu Instituudi direktor Annika Veimer, Tervise Heaolu Infosüsteemide Keskuse direktor Margus Arm ning Riigikontrolli esindajad.

Avalik istung algab kell 13.15 ja seda on võimalik jälgida veebiülekandes.

Avafoto: Pexels