NordenBladet – Sotsiaalministeeriumi uus tööriist koroonakaitse kalkulaator annab inimesele ülevaate tema läbitud vaktsineerimiskuuri, tõendite kehtivuse ja järgmise vaktsineerimise soovitusliku kuupäeva kohta. Kalkulaator jagab soovitusi ka neile, kes on koroona juba läbi põdenud ja/või kes pole veel vaktsineerimas käinud.

Koos COVID-19 arengute ja uute teaduslike andmetega muutub ajas ka info selle kohta, millal, kellele ja millist vaktsiini manustada ning millist tõendit luua ja kui kaua seda kasutada.

„Kiiresti muutuvas infovoos navigeerimine ja sealt enda kohta käiva info välja otsimine on inimeste jaoks üha koormavam. Seetõttu on oluline, et suudaksime anda inimesele just tema olukorrast lähtuvad ning tänaste kokkulepete alusel koostatud suunised nii vaktsineerimise seisu kui ka tõendite kehtivuse kohta,“ selgitab Sotsiaalministeeriumi nutika arengu toetamise osakonna nõunik Evelin Vanker uue tööriista vajalikkust.

Selleks, et anda võimalikult täpseid soovitusi, küsib kalkulaator infot inimese senise vaktsineerimiskuuri (sh viimase doosi kuupäeva) ja läbipõdemise kohta. Vastuste järgi arvutab kalkulaator välja, kui kaua kehtib inimese vaktsineerimis- ja/või läbipõdemistõend, millal saab minna tõhustusdoosile või millal pärast vaktsineerimist saab hakata tõendit kasutama. Kalkulaatori vastused täienevad ajas vastavalt lisanduvale COVID-19 vaktsineerimise korralduslikule infole.

Reklaam:



Kalkulaator ei ole isikustatud ja selle abil saad kontrollida vaktsineerimise ja tõendite seisu ka kellegi teise eest, aga selleks pead teadma andmeid nende senise vaktsineerituse või läbipõdemise kohta.

Kalkulaatori küsimustele vastamine on anonüümne. Kokkuvõtliku soovituse saab salvestada arvutisse, telefoni või välja printida.

Koroonakaitse kalkulaator on loodud kõigile vähemalt 12-aastastele inimestele (laste osas kalkulaatorit täiendatakse) oma vaktsineerimise staatusest ülevaate saamiseks. Kalkulaator on abiks ka tervishoiutöötajatele ja teistele vaktsineerimisega seotud spetsialistidele ning riigiinfo telefonile 1247 inimeste abistamisel.

Koroonakaitse kalkulaator asub SIIN.

Koroonakaitse kalkulaator on valminud Sotsiaalministeeriumi ja ADM Interactive koostöös.