NordenBladet – Eestis on juba mitu kuud elektri hinnad väga kõrged. 7. detsembril 2021 oli rekord ning elektri hind tõusis lausa 1000 euroni megavatt-tunnist ehk kilovatt-tunni eest tuli käibemaksuta ja muude tasudeta (aktsiis + võrgutasu) maksta terve euro. Detsembri ebaharilikult kõrged elektri hinnad kajastusid ka jaanuaris saadud elektriarvetel, mis paljudel olid suuremad kui igakuine sissetulek.

 


Tabel 1. Eesti elektri hinnad 06 ja 07.detsembril 2021

Kuigi Eestis kehtiv elektri börsihind on homme, 13. jaanuaril soodsam kui varasemalt (pea terve päeva püsib kollases hinnatsoonis) on hinnad võrreldes Soome elektri hindadega kohati 20 korda kõrgemad. Kui Soome kodanik maksab elektri eest 1-3 euro senti kilovatt tunnist, siis Eestis tuleb välja käia kuni 21 euro senti kilovatt tunnist.


Tabel 2. Soome ja Eesti elektrihindade võrdlus. Homsed (13.jaanuar) elektrihinnad Soomes (vasakul tulbas) ning Eesti elektrihinnad paremal.


Mida lihtne koduomanik teha saab, et vähegi kalli elektrihinna tõttu tekkinud täbarat olukorda enda jaoks parandada?

1. Jälgi iga päev elektri hinda – reaalajas tänased ja homsed elektrihinnad leiad NordenBladeti elektrituru LIVE hinnaspikrist. Eesti elektri hinnad NordenBladet.ee lehel ja Soome igapäevased elektri hinnad NordenBladet.fi veebilehel.

Kõik, kel sõlmitud tunnipõhise tariifiga elektripakett, sõltub elektriarve suurus igal tunnil tarbitud elektrikogusest ja sellel tunnil kehtinud börsihinnast. Seetõttu on väga oluline iga päev jälgida päeva igal tunnil kehtivaid elektrihindu!

NordenBladet´i tunniajase täpsusega elektrihinna tabel  (elektrituru HINNASPIKKER) võimaldab lihtsalt ja mugavalt elektri hindu vaadata ning päeva elektrikulukamaid tegevusi soodsama hinnaga aega planeerida. Hinnaspikker töötab nagu valgusfoor (punane hoiatab kõige kõrgemate hindade eest ning roheline näitab soodsamat hinnatsooni). Soodsaks loeme hindu kuni 10ne euro sendini kilovatt-tunnist.

(Need, kellel on fikseeritud hinnaga börsipakett muretsema ei pea, sest kilovatt-tunni hind on kokkulepitud ajaks fikseeritud ja arvel on kilovatt-tunni hind igakuiselt sama.)

Reklaam:



2. Ole teadlik, kui palju su kodus olevad elektriseadmed (kodutehnika) elektrit tarbivad.
Pikk ja põhjalik ülevaade koduste elektri abil töötavate seadmete energiakulust leiate SIIT. Teades, kui palju elektripliit, televiisor, pesumasin, arvuti ning teised kodumasinad energiat tarbivad, saate teha ka siin otsuseid, mis kokkuvõttes kajastuvad positiivselt teie elektriarvel.

3. Elektrikuludelt saab kokku hoida ka erinevaid koduseid säästunippe kasutades – alustades lihtsast “tule välja lülitamisest” kuni põhjaliku maja soojustamiseni välja. Erinevaid nippe ja soovitusi säästlikumaks elektri tarbimiseks leiate SIIT.

Reklaam:



Loe lisaks:
Elektrituru HINNASPIKKER: NordenBladeti rakendusega saab nüüdsest laivis JÄLGIDA hetke elektri hinda
KUI PALJU erinevad koduseadmed elektrit tarbivad?
KES, KUST JA KUIDAS saavad suure elektriarve korral hüvitist taodelda?
MILLISTE nippidega ja kuidas kodus elektrit vähem tarbida?