NordenBladet — Eestist pärit Timur teenib Soomes Wolti toidukullerina 9000 eurot kuus. Argipäevadel saab kuller 4 eurot ühe kohale toimetatud tellimuse eest. Reede õhtuti ja nädalavahetuseti on teenistus 5 eurot tellimuse kohta.

Wolt maksab veidi lisaraha ka pikemate vahemaade eest. Wolti kullerite jaoks on kõige alus kiirus ja asukoht. Kui tellimusi pole, tasub neid oodata populaarsete söögikohtade või poodide juures või kohas, kust saab kiiresti minema, vahendab Yle.

Wolti info kohaselt koheldakse kõiki kullereid võrdselt. Tellimusi jagatakse automaatselt. Timur teeb tööd Foodora jopega, kuna see kaitseb hästi vihma eest.

Süsteem valib tellimuste täitmiseks automaatselt söögikohale või kauplusele kõige lähemal asuva kulleri. Kuller saab telefonile sõnumi tellimuse kohta ja tal on minut aega, et sellega nõustuda või loobuda.

Timur saab oma mootoriga varustatud üherattalise liikuriga kiiresti ühest kohast teise. Üherattalisega on see eelis, et ta saab võtta vastu uusi tellimusi samal ajal, kui täidab eelmiseid.

Autoga liikudes peab kuller otsima parkimise kohta, jalgratas on aeglasem. Auto või rattaga liikudes ei saa samal ajal telefoniga rääkida.

Valides hoolikalt tellimusi tagab Timur selle, et ta saab päeva jooksul võimalikult palju tellimusi. Liiga kaugeid tellimusi ei tasu vastu võtta, kuna siis kulub sõidu peale liiga palju aega.

Poole tööpäeva peale on Timur täitnud tellimusi paari kilomeetri raadiuses. Ta töötab kahes osas: lõuna ajal ja õhtul, mil tellimusi on kõige enam.

Paljud Wolti kullerid tunnevad teineteist ja Timur tervitab, kui mõnda kolleegi näeb.

Timur on saanud sotsiaalmeedias ähvardavaid sõnumeid ja tal on olnud tööd tehes ähvardavaid olukordi. Ta oli nõus rääkima vaid eesnimega, kuna tahab hoida oma privaatsust.

Keskmisel päeval teenib Timur 20 eurot tunnis. Wolti andmetel teenisid kullerid 2021. aastal keskmiselt 15,5 eurot tunnis.
Teiste riikidega võrreldes maksab Wolt kullerile vähem. Näiteks Taanis teenivad Wolti kullerid 4,7 eurot tellimuse pealt.

Timur teenis juulis Wolti kullerina 9000 eurot. Ta tegi iga päev 14-18 tundi tööd. Parimatel päevadel tuleb 10 tellimust tunnis. Jootraha antakse harva.

Woltis on jootraha maksmine keeruline, kuna seda tuleb teha ette tellimuse esitamise ajal. Uberis on võimalik seda teha ka pärast.

8-tunnise tööpäeva ajal jõuab Timur laiali vedada 39 tellimust ja teenida 162 eurot. Tavapärase töönädala puhul on teenistus üle 3000 euro kuus. Sealt lähevad maha kulud ja käibemaks.

Enne töötas Timur projektijuhina IT-alal, aga ta vahetas selle ameti kulleri töö vastu 2020. aastal. Tal on nüüd rohkem vabadust teha tööd sobival ajal.