NordenBladet – 23. novembril kuulutatakse Tartu Ülikooli raamatukogus välja seekordne Betti Alveri kirjanduspreemia laureaat. Nominentide hulgas on nii täiesti uusi autoreid kui ka varasemast tuttavaid nimesid.

Betti Alveri kirjandusauhind põhineb Betti Alveri testamendis avaldatud soovil, mille kohaselt auhinnatakse hingedepäevast hingedepäevani aasta jooksul ilmunud tähelepanuväärseima eestikeelse luules või proosas kirjutatud esikteose autorit.

Arvesse tulevad ka autorid, kes varem üllitanud mitteilukirjanduslikke või draamateoseid ning need, kes varem avaldanud teistes keeltes. Käesoleval aastal antakse preemia välja 26. korda.

Žüriisse kuulusid tänavu Taavi Eelmaa (2020. aasta laureaat), Helle Maaslieb, Berit Petolai, Triin Ploom-Niitra ja Mihkel Samarüütel, hindamisel oli 33 teost. Žürii valis debütantide seast seitse nominenti:

Aliis Aalmann, luulekogu “Verihaljas” (Kultuurileht)

Anna Kaare, luulekogu “InteГрация” (Kultuurileht)

Ilmar Lehtpere, luulekogu “Kodutud luuletused” (Verb)

Natalja Nekramatnaja, luulekogu “Sinine pojeng” (Tuum)

Olav Osolin, romaan “Kus lendab part” (Varrak)

Rait Piir, proosakogu “Hinged mõõgateral” (Lummur)

Ave Taavet, proosakogu “Valerahategija” (Kultuurileht)

“Ehkki arvuliselt ilmus ilukirjanduslikke esikteoseid mõne lähiaastaga võrreldes tänavu vähem, oli debüütide plejaad sisulises plaanis kirev,” kommenteeris žürii liige Triin Ploom-Niitra. “Nii luules kui ka proosas tõstsime esile mitmeid tugevaid kandidaate, ent nomineeritavaid teoseid võinuks seekord loetleda rohkemgi. Nimetamist väärib kindlasti stiilide ja rakursside paljusus, nominentide seas on nii ulmet, krimikirjandust kui ka n-ö maagilist realismi esindav laad, samuti rõõmustavalt eripalgeliste luuleminade rohkus.”

Kirjandusauhinda annab välja Eesti Kirjanike Liidu Tartu osakond Eesti Kultuurkapitali toel. Auhinnasumma on 2000 eurot ja sellega kaasneb vastav tunnistus.

Avafoto: Betti Alver