NordenBladet — Elektri hind on tänavusel, 2021. aastal kerkinud vastu talve kaks korda kõrgemale kui see oli eelmisel aastal. Kevadel on oodata aga hinnalangust. Aasta tagasi maksis Soomes elekter alla 3 sendi kilovatt-tunni eest, nüüd on hind üle 7 sendi. Kuigi hind on kiiresti kerkinud, pole see veel rekord-tasemel. Näiteks 2010. aasta algul oli hind üle 9 sendi kilovatt-tunni eest, vahendab Yle.

Hinnad on praegu küllalt ettearvamatud. Kui tuul puhub, siis hind langeb ja kui on vaikne, siis hind tõuseb. Seetõttu on üha tavalisemaks muutunud hinnakõikumised 8 sendi piires kilovatt-tunni kohta.

Hinda aitab tasandada tuule-energia laiem kasutamine, aga kuni seda pole, siis hinnad kõiguvad. Pigem hinnakõikumised kasvavad, sest tuule-energia osa energia tootmises kasvab.

Tuule-energia kõikumist saab tasandada vee-energiaga, aga tänavu on veevarud kasinad seoses kuiva suvega. Põhjamaade veevarud on üle aastate kehvemal tasemel.

Põhjamaade elektri hind sõltub ühelt poolt Norra veevarudest, teiselt poolt aga ka gaasi hinnatõusust Euroopas tervikuna. Kõige suuremat mõju avaldavad aga sademed ja tuul.

Turul arvatakse, et kõrgeim hind 10 senti kilovatt-tunni eest on seljataga ja nüüd hakkab hind vähehaaval langema. Aasta lõpuks prognoositakse hinda 8,5 senti kilovatt-tunni eest. Pärast talve aga hind langeb. Aprillis peaks hind langema 5 sendini kilovatt-tunni eest. 2022. aasta lõpus peaks hind veelgi langema. Siis ollakse tagasi 2019. aasta alguse taseme juures.

Hinnakõikumiste leevendamiseks saab sõlmida fikseeritud hinnaga elektrilepingu. Soomes on selliseid lepinguid ligikaudu pool. Samas on ka fikseeritud lepingute puhul kerkinud hind võrreldes aastatagusega kaks korda. Seda, kas praegu tasub kindla hinnaga elektrilepingut sõlmida, näitab tulevik. Uue lepingu sõlmimiseks tasub veidi oodata, kuni hind langeb. Börsihinna puhul aga tasub tarbimine viia öötundidele.

Elektri hind on praegu aga veelgi kallim näiteks Saksamaal, kus kilovatt-tunni hind oli reedel, 8. oktoobril lausa 20 senti. Soomes oli vastav hind 10 senti.