NordenBladet — Eestis on hinnad aastaga seitse protsenti tõusnud. ERR-i ajakirjaniku Kai Vare vaatlus Tallinnas ja Helsingis näitab, et Eesti toiduhinnad on Soome hinnatasemele järele jõudnud.

Need ajad on möödas, kui soomlased käisid Eestis soodsat liha ja juustu ostmas. Ka Soomes tööl käivatel eestlastel ei tasu enam nädala toiduvaru Eestist kaasa vedada. Mõned igapäevased toiduained on Eestis juba kallimad kui Soomes.

Ajakirjanik võttis ette hinnad ühes Eestis tegutsevas välismaises poeketis ja Soome Lidlis. Näiteks liiter tetrapakendis piima maksab Soomes 69, Eestis 79 senti. Või maksab Soomes ligikaudu 6 eurot kilo, Eestis 9 euro kanti. Kahekilone pakk nisujahu maksab Soomes 79 senti, Eesti poes 1,29 eurot.

Soodsa juustu kilo on Soomes 4,39 eurot, Eestis päris nii odavat ei leidunud – kilohind oli ka sooduspakkumise korral üle viie euro. Seejuures on Soome poest hinnavõrdlusesse sattunud jahu ja juust toodetud Eestis. Niisiis piima, mune, võid, jahu ja juustu saab Soomest odavamalt kui Eestist.

Köögivilja hind on Soomes pisut kõrgem kui Eestis. Näiteks lahtine tomat maksis võrdluse hetkel Soomes 2,79 eurot, Eestis 1,29 eurot. Kartuli hinnaerinevus on pisut väiksem: Soomes maksab tavaline pakkimata kartul 59 senti, Eestis 45 senti kilo.

Alkohol pole küll igapäevane toidukaup, aga see teema on Soome puhul ikka huvi pakkunud. Ka alkoholi hinnavahe on märgatavalt vähenenud. Näiteks veinipudeli hind on Soomes ja Eestis peaaegu sama. Kange alkohol, samuti õlu ja siider on veel Soomes kallimad kui Eestis. Näiteks pooleliitine Alexandri õlu maksab Eestis veidi üle euro, Soomes aga 3 eurot.

Bensiiniliiter on Soomes paarkümmend senti kallim kui Eestis. Eesti keskmine palk on ligi 1600 eurot, Soomes 3500 eurot.

Avafoto: Pexels