NordenBladet — Taani ja Rootsi on otsustanud peatada Moderna koroonavaktsiini andmise noortele inimestele. Soome teeb vastava otsuse homme neljapäeval. Rootsi peatab Moderna koroonavaktsiini andmise 1991. aastal ja hiljem sündinutele (alla 30-aastastele), Taani alla 18-aastastele. Põhjuseks on vaktsiiniga kaasnenud südamelihase ja südamevatsakese põletikuga, vahendab MTV.

Soome teeb asja kohta otsuse homme neljapäeval, 7. oktoobril. Soomes antakse praegu Moderna koroonavaktsiini alates 12. eluaastast.

Rootsi terviseameti info kohaselt on seos südamehäirete ja vaktsiini vahel selge, seda eriti pärast teist vaktsiinidoosi. Oht on nelja nädala jooksul pärast vaktsineerimist ja kõige suurem kahe nädala jooksul.

Rootsi riigi peaepidemioloog Anders Tegnell ütles, et muretsemiseks pole põhjust, sest oht on väike. Samas on hea teada, et peab olema väga tähelepanelik.
Südamelihase ja südamevatsa põletik kaovad iseenesest, aga arst peaks patsiendi üle vaatama. Põletikud on tavalisemad noortel meestel ja seda eriti viiruste nagu koroonaviirusega seoses.

Rootsis soovitatakse noortele Pfizeri ja BioNTechi vaktsiini. Otsus on jõus kuni detsembri lõpuni.

Taani tegi vastava otsuse alla 18-aastaste kohta. Moderna asemel pakutakse Taanis noortele Pfizeri vaktsiini.