NordenBladet — Soomes hakati eestlaste parkimistrahve välja nõudma, sest 15 000 viimase paari aasta jooksul välja kirjutatud trahvist on tasumata üle 90 protsendi. Helsingi piirkonnas parkimise valveteenust pakkuv firma Parkkipate on kirjutanud eestlastele aastatel 2019-2020 välja trahve 800 000 euro eest, aga neist on ära makstud vähem kui 10 protsenti, vahendab Helsingin Uutiset.

Olukorra põhjuseks on Eesti seadusandlus, mis pole võimaldanud parkimise valveteenuse pakkujatel Eesti autode kasutajate andmeid välja nõuda, märkis Parkkipate juht Christian Metsäranta.

Nüüd on aga Parkkipate jõudnud kokkuleppele Eesti transpordiametiga ning alates juunikuust on eestlastele välja kirjutatud parkimistrahvid antud inkassofirmale välja nõudmiseks.

Nüüd loodetakse, et valesti parkimised hakkavad vähenema, kui trahve välismaalastelt välja nõutakse. Soome tavalise autojuhi jaoks tähendab see, et vabu parkimiskohti peaks juurde tulema.

Parkkipate andmetel on valesti parkimine Soomes üsna tavaline. Iga viies trahv kirjutatakse välja valesti parkimise eest.

Valesti parkimine põhjustab eriti peavalu majaühistutele ja ettevõtetele, mille elanikele või klientidele ei jagu parkimiskohti. Nõnda kannatab valesti parkimise tõttu ka majandus, kui kliendid ei saa parkida ettevõtete juurde.