NordenBladet — Riigikogu liikmed uurisid tänases infotunnis peaminister Kaja Kallaselt aina kasvava elektrihinna kohta.

Riigikogu liige Indrek Saar märkis, et päev-päevalt kõigi aegade rekordeid purustavad elektrihinnad puudutavad eriti neid, kelle sissetulekud on väiksed või kelle kulud elektrile on suured. Ta soovis peaministrilt teada, mida plaanib valitsus teha, et hinnatõus ei lööks oluliselt tarbijaid ja ettevõtlust.

Valitsusjuht märkis, elektrihinnal on mitmeid mõjureid. „Eesti on osake põhjamaisest elektriturust, mis on siiani tegelikult toonud meile odavamat elektrit kui siis, kui me olime üksinda,“ rääkis Kallas. „Selle aasta probleem on, et Norra hüdroelektrijaamades on olnud erakordselt vähe vett ja paraku on olnud tegemist ka kõige tuulevaiksema suvega.“ Ta lisas, et väga kõrgeks on tõusnud ka fossiilse kütuse hind, sest aastaga on kaks korda kasvanud CO2 kvoodi hind, ning taastunud on majanduskasv, mille tõttu on omakorda suurenenud elektritarbimine.

Kallas tõdes, et elektrihinna tõus on suur probleem paljudele majapidamistele. Peaministri sõnul on vähem kindlustatutel võimalus saada kohalikelt omavalitsustelt rahalist toetust kõrgenenud hinnaga toimetulekuks.

Valitsusjuht lisas, et oluline on uute tootmisvõimsuste rajamine ning Eesti turul energiaallikate paljususe motiveerimine. Ta tõi esile käesoleval ja 2023. aastal väljakuulutatavaid vähempakkumisi taastuvenergia ostmiseks ning märkis, et edasiseks elektrihinna tõusu vältimiseks planeeritakse Läänemere-äärsete riikidega ühtset elektrivõrgustikku ja arendatakse Lätiga ühist meretuuleparki. Kallase sõnul läheb elektri tarbimisel taastuvenergiale üle ka riigisektor.

Peaminister vastas veel Rene Koka küsimusele vaktsineerimise korraldamise, Priit Sibula küsimusele koroonaviiruse ohjamise, Mihhail Lotmani küsimusele välispoliitika, Jevgeni Ossinovski küsimusele elektri hinna, Helle-Moonika Helme küsimusele vaktsineerimise, Ruuben Kaalepi küsimusele eestluse säilimise ning Mart Helme küsimusele riigi kaitsevõime kahjustamise kohta.

Ettevõtlus- ja infotehnoloogiaminister Andres Sutt vastas Kert Kingo küsimusele isiku tuvastamise ja tuvastatuks lugemise ning Aivar Koka küsimusele kiire internetiühenduse kohta.

Infotunnis osales ka riigihalduse minister Jaak Aab.