NordenBladet — Koroonaviiruse testimine keskendub edaspidi Soomes peamiselt koroonaviirusega kokku puutunud, vaktsineerimata ja sümptomitega ning pärast vaktsineerimist raskete koroona juhtumitega kokku puutunud inimeste testimisele, on kirjas sotsiaal- ja terviseministeeriumi uuendatud riikliku COVID-19 testimise ja jälitamise strateegis.

Olemasoleva testimis- ja jälitamisvõime säilitamine paneb tervishoiule olulise koormuse ning võib piirkondlikult viia muude teenuste kättesaadavuse vähenemiseni. Kõrge vaktsineeritus vähendab eriti tõsiste koroonajuhtumite arvu ja muude tervishoiu funktsioonide tagamiseks saab nüüd testimise võimekust kontrollitult vähendada.

Tuleb säilitada suutlikkus vajadusel võimsust uuesti suurendada. Võimekus kiiresti avastada nakkuskolded, nakkusahelad ja takistada nakkuste levikut ning avastada võimalikke uusi murettekitavaid viirusevariante on kogu riigis jätkuvalt vajalik.

Testile peaks pääsema ööpäeva jooksul

Võrdse kohtlemise tagamiseks peaks kõigil sarnaste sümptomite või koroonaviiruse haiguse kahtlusega isikutel olema sõltumata nende vanusest juurdepääs vajalikele uuringutele meditsiinilistel põhjustel.

Eesmärk on ikkagi see, et testile pääseb ligi ühe päevaga ja testi tulemus valmib päevaga. Samas tuleb tagada ka muu diagnostika olemasolu. Vaktsineerimise edenedes haiguskoormus väheneb ja nakatumiste arvule vaatamata väheneb raskekujuline koroonasse haigestumus.

Koroonaviirusega nakatumiste jälgimise eesmärk on võimalikult varakult tuvastada nakkusega kokku puutunud vaktsineerimata isikud ja keskenduda olukordadele, kus on suur nakkuse leviku oht. Kui nakatumiste jälitamine on märkimisväärselt üle koormatud, tuleks esmajärjekorras jälitada kokkupuute olukordi, kus on suur nakatumise oht.

Testimine ja jälitamine on osa kohaliku omavalitsuse kohustuslikust ülesandest, mida toetavad haiglapiirkonnad ja mida koordineerib terviseamet. Testimise ja jälitamise rakendamisel tuleb arvesse võtta piirkondlikku ja kohalikku olukorda ning selle põhjal ametivõimude tehtud otsuseid testimise ja jälitamise kohta.

Riiklik testimis- ja jälitamisstrateegia on oma olemuselt soovitus, mis täiendab sotsiaal- ja terviseministeeriumi hübriidstrateegia tegevuskava. Pandeemia taandudes uuendatakse meetmeid.