Riigikogu valis täna, teisipäeval 31.augustil 2021 erakorralisel istungil presidendiks Eesti Rahva Muuseumi direktori Alar Karise, kes sai salajasel hääletusel 72 häält. Valituks tunnistamiseks oli presidendikandidaadil vaja riigikogu koosseisu kahekolmandikulist häälteenamust ehk vähemalt 68 riigikogu liikme toetust.

Hääletussedeleid jagati välja 80, hääletusest võttis osa 80 saadikut.

Märgistamata hääletussedeleid oli kaheksa, kehtetuid sedeleid ei olnud.

19 EKRE saadikut hääletussedeleid välja ei võtnud, samuti ei osalenud hääletusel haiglaravil viibivad Siim Kallas (Reformierakond) ja Helir-Valdor Seeder (Isamaa).

Ametisse astub Alar Karis ametivande andmisega riigikogus 11. oktoobril.

Enne häälte lugemist esitas riigikogu EKRE saadik Kalle Grünthal protesti, sest tema hinnangul ei olnud tagatud riigikogu liikme Marika Tuus-Laulu hääletamise salastatus. Valimiskomisjon arutas protesti ligi kolmveerand tundi ja jättis selle rahuldamata.

Valimiskomisjoni esimees, Tallinna ringkonnakohtu kohtunik Oliver Kask ütles, et Tuus oli riigikogu hoovialal autos hääletades seljaga valimiskomisjoni esindaja poole, mistõttu ei olnud võimalik näha tema hääletamist.

Esimeses hääletusvoorus esmaspäeval Karis vajalikku toetust ei saanud – siis hääletas tema poolt 63 saadikut.

63-aastane Alar Karis on hariduselt molekulaargeneetik ja arengubioloog. Ta on töötanud varem Eesti Maaülikooli ja Tartu Ülikooli rektorina ning riigikontrolörina. Alates aprillist 2018 on ta Eesti Rahva Muuseumi direktor.

Ma olen president, kes püüab kõikide poliitiliste jõududega suhelda ja leida viis, et Eesti edasi areneks,” lausus Karis ajakirjanike küsimustele vastates.

Karise sõnul on Eesti olukorras kus on vaja tegeleda nii sise- kui ka välispoliitikaga.

Karis märkis, et peab tähtsaks, et Eesti rahvas võiks olla haritud ja tark rahvas.

Vana kogukonnaga plaanib Karis suhelda suhelda tulevikus ka vene keeles. “Ma luban, et saabub hetk, kus ma suhtlen vene kogukonnaga vene keeles,” ütles ta.

Vastates küsimusele, millised on tema hinnangul rahva ootused temale, vastas ta, et need on et Eesti riik areneks hästi ja siin oleks turvaline elada.

Karise sõnul võtab ta eeskuju kõigist varasematest presidentidest. “Kõikidelt on midagi kaasa anda ja eks ma lisan sinna ka omaltpoolt midagi,” lausus Karis.

Oma meeskonna kokku panemise kohta ütles Karis, et hakkab sellega tegelema kiiremas korras. Ta ütles, et võtab tööle ka õigusnõuniku, kes praegusel presidendil Kersti Kaljulaidil puudub.

Avafoto: Alar Karis (Erik Peinar/Riigikogu fotoarhiiv)