NordenBladet — Soomes kaalutakse koroonapassi kohustuslikuks muutmist ehitusobjektidele sisenemisel. Vabastuse saaksid need, keda pole võimalik tervislikel põhjustel vaktsineerida. Soome keskkonnaministeerium on teinud asja kohta memo, mille kohaselt on ehitussektor huvitatud koroonapassi kasutamisest, vahendab Iltalehti.

Memos on märgitud, et koroonapass on parim võimalus viiruse eemale hoidmiseks ehitusobjektidelt. Arvamused asja kohta on võetud ehitusfirmade liidust, ehituse ametiühingult ning ehitusfirmadelt Skanska, YIT, SRV, NCC, Lujatalo ja Lehto Group.

Koroonapass on kavas siduda ehitusobjektide sissepääsu kontrolliga. Koroonapassi nõutaks kõigilt, välja arvatud need, keda ei saa tervislikel põhjustel vaktsineerida.

Vaktsineerimata inimestele pakutakse välja võimalus end testida. Koroonapassist ei tule välja see, kas inimene on lasknud end vaktsineerida või teinud testi.
Memo järgi aitab koroonapassi kasutamine vältida ehitusobjektidel karantiine ja testimisi. See käib eelkõige välismaalt pärit töötajate kohta. Nõnda õnnestub vältida nakkusekollete tekkimist ehitusobjektidel.

Koroonapassi kasutamist ehitusobjektidel peetakse heaks lahenduseks, sest objektid püsivad avatuna ja kedagi pole vaja sundpuhkusele saata.

Kui töötajad liiguvad ühelt objektilt teisele, siis aitab koroonapassi kasutamine ära hoida viiruse levikut ja nõnda soodustab töötajate liikuvust. Eesmärk on, et viirus ei pääseks objektidele ja ei tekiks nakkusekoldeid.

Nõnda loodetakse kasu ka töötajate vaimsele ja füüsilisele heaolule. Töökohal ei haigestuta ja pole vaja karta nakatumist ega viiruse levikut kodus abikaasale ja lastele.

Ministeeriumid on oma seisukohad koroonapassi osas edastanud sotsiaal- ja terviseministeeriumile, kus valmib sügiseks koroonapassi puudutav seaduseelnõu.