NordenBladet — Riigikogu riigieelarve kontrolli erikomisjon sai tänasel avalikul istungil koolijuhtide, ettevõtete, sh erameditsiiniettevõtete, ja omavalitsuste esindajatelt ülevaate nende ettepanekutest vaktsineerimise tõhustamiseks.

Erikomisjoni esimees Urmas Reinsalu ütles, et kuuldud ettepanekutest on paljud juba siin-seal kõlanud, kuid nii kompaktselt ei ole neid veel ette kantud. Komisjon asus seisukohale, et Paavo Nõgese töögrupi pakutud vaktsineerimist kiirendavate ettepanekute rakendamisel on võimalik suurendada vaktsineerimise ambitsiooni valitsuse seatud 70 protsendi asemel 80 protsendini septembri lõpust.

Erikomisjon soovib Sotsiaalministeeriumilt saada järgmisel nädalal Paavo Nõgese töögrupi ettepanekutele tagasisidet, mida on võimalik kiiresti ellu viia ja mida mitte. „Me oleme vaktsineerimise teemadel teinud kevadest alates üksjagu istungeid, kuid kahetsusväärselt ei jää küsimusi vähemaks, vaid neid on juurde tulnud. Ilmsiks on tulnud suuremad vead, miks vaktsineerimine suvel soikus. Nimelt jäeti mais kuni juulini sisuliselt kõrvale perearstid, ei kaasatud piisavalt eratervishoiu asutusi ning tegevusel polnud süsteemset rakenduskava,“ rõhutas Reinsalu.

Komisjon tuvastas, et siiani puudub vaktsineerimise konkreetne rakenduskava ja pidas oluliseks, et see viivitusteta välja töötataks. Tegevuskavas peaksid olema konkreetsed vahe-eesmärgid sihtrühmade lõikes.

Samuti nõuab komisjon, et valitsus jätkaks regulaarsete antikehade ning reovee uuringutega. Komisjon pidas tähtsaks sedagi, et vaktsineerimise töögrupi tegevusse kaasataks ka omavalitsuste ja ettevõtjate esindajad.

Erikomisjoni aseesimehe Marek Jürgensoni sõnul on oluline, et kuuldud ettepanekud jõuaksid komisjonist vaktsineerimise korraldamise töörühma juhi kaudu ka otsustajateni. „Seni on otsustajate ring olnud üsna kitsas, mis kiiret tegutsemist nõudvas olukorras on õigustatud. Kuid peaksime kuulda võtma ka neid, kes piirangute tõttu reaalselt mõjutatud on ja kellest omakorda sõltub tuhandete töölkäijate elujärg,“ ütles Jürgenson.

Erikomisjoni istungil osalesid riigikontrolör Janar Holm, Sotsiaalministeeriumi COVID-19 vaktsineerimise korraldamise töörühma juht Marek Seer ning Eesti Koolijuhtide ühenduse, Eesti Perearstide Seltsi, Tallinna kiirabi, Eesti Tööandjate Keskliidu, Circle K Eesti ASi, Eesti Linnade ja Valdade Liidu, Tallinna Strateegiakeskuse, ASi Tallink Grupp, SYNLAB Eesti OÜ, Confido Meditsiinikeskuse ja Eesti Eratervishoiuasutuste Liidu esindajad.

Videosalvestist istungist saab vaadata Riigikogu YouTube’i kanalil.