NordenBladet – Kolmapäeval, 21. juulil avatakse Eesti Rahva Muuseumi osalussaalis kogupere kunstinäitus “Meie kodune nõiaköök” (“Oma näitus 2020” näituseideede konkursi võiduidee), mis toob külastajateni palju põnevat käsitööd ja loomingut. Näituseidee autor on Helena-Reet Ennet koos oma kahe tütre Estella Elisheva ja Ivanka Shoshana´ga.

“Näitus on väga mitmekülgne — esitletakse akrüülmaale, keraamikat, tutvustatakse põhjamaiseid ravimtaimi ning koduköögist tuule tiibadesse saanud käsitöökosmeetikabrändi Elisheva & Shoshana, mis Helena-Reeda tütarde järgi nime sai. ERM-i külastavad muinasjutusõbrad saavad esimesena kuulata peatükki 2022. aastal müügile tulevast lasteraamatust “Tema Kõrgeausus Hiir Esimene“, mis õpetab lastele rahatarkust ning näha osasid hiiremaale, mis raamatukaante vahel illustratsioonidena ilmuvad. Lisaks on üles seatud põnev fotosein, toodud lugemiseks kohale erinevaid põnevaid raamatuid ravimtaimedest, loodusravist, kokkamisest ja kunstist ning ehitatud hubane tegevusnurk, kus on võimalik joonistada oma hiir, täita lihtsaid nuputamisülesandeid ravimtaimedest ning osaleda näituse loosimängudes,” sõnas ERMi näituste juht Kristjan Raba.

“Olen eeskätt ema, koduperenaine ja ajakirjanik ning näituse tegemine ja veel nii auväärses kohas nagu Eesti Rahva Muuseum on minu jaoks suur au ja suur vastutus. Loodan väga, et suudame natukenegi meile seatud ootuste tasemel olla,” ütleb tavaelus üht Põhjamaade suurimat meediakanalit NordenBladet juhtiv Helena-Reet Ennet ning lisab:

“Meil on natuke teistmoodi pere, minu noorim tütar on autist ning seetõttu seadsime oma elud juba aastate eest ümber. Kuna tavaringides oli Ivanikaga käimine keeruline, siis püüdsin teha lastega aina enam ühiseid koduseid “projekte”. Tänaseks on sellest välja kasvanud üks suur põnev kodune loomering – maalime, teeme savist nõusid, kirjutame ja illustreerime lasteraamatuid, kokkame ning mõtleme välja huvitavaid toiduretsepte, korjame ja kuivatame ravimtaimi ning arendame üheskoos Eestimaist käsitöökosmeetikabrändi Elisheva & Shoshana. Killukese nendest tegemistest püüamegi näitusel teieni tuua.”

____________________________________
Eesti Rahva Muuseum
on avatud K-P kl 10-18.00
Aadress: Muuseumi tee 2, 60532 Tartu, Eesti
Püsinäitus “Kohtumised” ning osalussaalis avatud kogupere kunstinäitus “Meie Kodune Nõiaköök” (avatud 21.juuli-03.oktoober 2021) on külastamiseks tasuta avatud.




Pisike nurgake suurest neljaosalisest näitusest “Meie Kodune Nõiaköök” ERMi avaras osalussaalis.


Pisike hiireuru uks viib otse fantaasiamaailma / tegevustuppa


Tema Kõrgeausus Hiir Esimene


Kuula või loe (eesti ja inglise keeles) lasteraamatu “Tema Kõrgeaus Hiir Esimene” esimest peatükki




Näituse kuraator Helena-Reet Ennet.

 


MEIE KODUNE NÕIAKÖÖK

HELENA-REET ENNETI ja tema kahe tütre  IVANKA SHOSHANA ja ESTELLA ELISHEVA ühistegevus koduses nõiaköögis.

* Enda valmistatud KERAAMIKA (savist vaagnad, taldrikud, tassid jm)
* AKRÜÜLMAALID (lillemaalid ja fantaasiamaalid ning muinasjutuline seeria “Tema Kõrgeausus Hiir Esimesest”, millest valmib samanimeline lasteraamat)
* KÄSITÖÖKOSMEETIKA (tutvustatakse Elisheva & Shoshana (E&S) brändi all loodud tooteid
* Tutvustatakse tuntumaid RAVIMTAIMI, mida ema ja tütred koduses nõiaköögis kasutavad.

Kogupere kunstinäitus “Meie kodune nõiaköök” kasvas välja soovist ise luua, inspireerida lapsi ning leida koos lastega ühistegevusi.

Kuna minu noorem tütar on erivajadustega laps – autist – otsustasin leida viise, et tema ellu särtsu ja värve tuua. Tahtsin, et ta tunneks ennast vajalikuna ning et ta tunneks, et väga palju saab ise oma emotsioone ja elu juhtida. Kuna temaga tavalistes huviringides käia ei saanud, otsustasin ise ühiseid tegevusi leida. Nii hakkasimegi kodus koos maalima, keraamikat tegema, kokkama, ehteid valmistama ning lõime isegi oma kosmeetikabrändi. “Elisheva & Shoshana” saigi nime minu tütarde Estella Elisheva (15) ja Ivanka Shoshana (13) järgi.

Peagi hakkasid minu ja Ivanka tegevused huvi pakkuma ka vanemale tütrele ning nii kolmekesi saigi meil traditsiooniks koos meisterdada ning kunsti luua. Hakkasime ka koos ravimtaimi kasvatama ja koguma, et puhtaid, kvaliteetseid ja Eestimaa väge täis tooteid valmistada. Õpime koos, areneme koos, jagame ülesandeid ning mul on hea meel, kuidas lapsed näevad tootearenduse igat sammu. Tooraine kasvatusest ja leidmisest turustamiseni välja. Teeme koos käsitöökosmeetikat (vannisoolasid, seepe, salve jne.), meil on oma väike kodune pagarikoda, kogume ravimtaimi nii talviseks taimeteeks kui salvide tarvis. Mida enam teeme, seda enam ka ise õpime ja rõõmu tunneme. Meie ühise projekti mõte on koostegemine ja rõõm tegemisest – see on põhiline!

Miks aga nõiaköök?
Selline pealkiri tuli sellest, et see on meile endalegi hämmastav, kui palju põnevat võib ühes väikeses koduses köögis korda saata. See on lihtsalt nõiduslik! Ja nagu ikka üks hea idee viib teiseni ning nii sündis ka idee luua lasteraamat “Tema Kõrgeausus Hiir Esimene” – selle, 2022. aastal müügile tuleva lasteraamatu esimest peatükki saavad ERM-i külastavad muinasjutusõbrad juba ette kuulata-lugeda. Raamat hakkab õpetama lastele rahatarkust ning seda, et ei tohi karta suuri plaane teha – kui unistada, siis suurelt, ning kui tegutseda, siis kartmatult!

Loodan, et see näitus inpireerib ka teid oma unistusi täide viima ning koos lastega ühiseid projekte looma!

Armastusega,
Helena-Reet Ennet
Näituse kuraator

Kes me oleme?
Oleme loodust armastav pere Tallinna külje alt Sakust. Meil on suur aed, segasummasuvila ja kass. Oleme pere, kes on püüdnud kohandada elu “oma ajagraafiku” ning “oma normaalsuse” järgi. Meile läheb väga korda, mida teised meist arvavad, aga oleme õppinud, et igaüks peab ise oma elu esimene viiul olema – elada tuleb endale, tuleb tunda rõõmu väikestest õnnestumistest!

Mina, Helena-Reet Ennet, olen tavaelus eeskätt ema, koduperenaine, blogija, ajakirjank ning kuuekeelse meediagrupi NordenBladet juht. Lisaks ajakirjandusele on mul väga palju hobisid – keraamika, maalimine, aiandus, herbaatika, unistamine, raamatute kirjutamine, veebilehtede ehitamine, kokkamine, mütoloogia, Põhjamaade kultuur, reisimine ning igasugune tootearendus. Igasugune looming, loomine ja kujundamine meeldib mulle väga!

Estella Elisheva õpib Tallinna Juudi Koolis ja on lõpetanud Saku Muusikakooli viiuli eriala. Viiul on saatnud teda teisest klassist saadik ning muusikat naudib ta väga. Estellale meeldib õppida võõrkeeli (tänaseks võib ta vabalt suhelda eesti, vene ja inglise keeles ning omandamisel on heebrea keel). Lisaks on Estella suur spordisõber ning tervislike eluviiside austaja. Ta on tegelenud võistlustantsuga, käinud jalgrattatrennis ning nüüd mängib jalpalli. Ema eeskujul kirjutab lasteraamatut ning juhib meie E&S brändi sotsiaalmeediaturundust.

Ivanka Shoshana õpib Tallinna Tondi Koolis. Ta on teinud natuke modellitööd ning armastab väga keraamikat. Tal on ideaalne mälu ja absoluutne kuulmine, ent tema hingeelu on meile veel teadmata. Autism on tänapäeval veel nö “uus nähtus” ning autiste on väga erinevaid. Mina emana aga tahan öelda, et autism või autistlik olemine pole maailma lõpp! Mul on üliarmas ja paljuski andekas laps! Oleme kõik erinevad ja see on tegelikult hea. Me kõik näeme asju oma vaatenurgast ja see muudab maailma huvitavaks ja muudab meid loovamaks, et sobituda või siis hoopis välja murda! Ainulaadsus on ilus!

Fotod: NordenBladet
(📌 Täismahus teksti ja kõiki siin artiklis ilmunud pilte on lubatud tasuta kasutada ka väljapool NordenBladet´it näitust kajastavate pressiteadete ja/või uudiste juures)

🇫🇮 Lue tämä artikkeli suomeksi
🇸🇪 Läs den här artikeln på svenska
🇬🇧 Read this article in English