NordenBladet — Soomes võetakse edaspidi ID-kaardi taotlejatelt sõrmejäljed, kuna vastav seadus viidi kooskõlla Euroopa Liidu nõuetega.
Erandiks on alla 12-aastased taotlejad ja need, kes ei saa sõrmejälgi anda näiteks füüsilise takistuse tõttu. Passi tarbeks antud sõrmejälgi saab kasutada ka ID-kaardi taotlemisel, vahendab MTV.

Loe lisaks:
Eesti kodaniku passi ja isikutunnistuse (ID-kaardi) taotlemine välismaal (Riigilõivud leiad siit)

Välismaal saab uut passi ja/või ID-kaarti taotleda kolmel moel:

  • iseteeninduses;
  • posti teel; või
  • välisesinduses kohapeal.

Taotlemine iseteeninduses

Kõige mugavam ja soodsam on tellida uued dokumendid Politsei- ja Piirivalveameti (edaspidi PPA) iseteeninduses. Iseteenindusse saab siseneda ID-kaardi, mobiil-ID või Smart-ID kaudu. Tellida saab nii passi kui ID-kaarti.

Kui iseteenindusse sisse logides tuleb teade, et taotleja peab andma sõrmejäljed, saab seda teha PPA teenindustes ja Eesti välisesindustes. Helsingis saab sõrmejälgi anda E, K kell 13.00-16.00 ja N kell 10.00-13.00 (elav järjekord). Kui sõrmejäljed on antud, saab jätkata passi taotlemist iseteeninduses. ID-kaardi taotlemiseks sõrmejälgi andma ei pea.

Taotlemine posti teel

Posti teel saab taotleda ID-kaarti. Passi saab posti teel taotleda ainult siis, kui sõrmejälgede andmisest on möödas vähem kui kuus aastat.

Korrektselt täidetud taotlus ja riigilõivu tasumist kinnitav kviitung tuleb saata tavapostiga Eestisse:

TAOTLUS
Politsei- ja Piirivalveamet
Pärnu mnt 139
Tallinn 15060
Estonia

Lisaks taotlusele tuleb saata dokumendifoto e-posti teel aadressile ppa@politsei.ee

Enne taotluse postitamist soovitame tutvuda PPA kodulehel taotlusankeedi täitmise juhendiga.

Taotlemine Eesti saatkonnas Helsingis

Isiklikult tuleb saatkonnas dokumenti taotleda, kui ei ole võimalik taotlust esitada e-taotluskeskkonnas või posti teel. Passi ja/või ID-kaardi taotlemiseks saatkonnas tuleb eelnevalt broneerida aeg internetis või telefoni teel +358 9 622 02 88 (E-N 9.00-15.00, R 9.00-13.00).

Taotluse saab täita saatkonnas koha peal. Soovi korral võite taotluse kodus täita, printida ja allkirjastada ning kaasa võtta.

Saatkonnas saab riigilõivu tasuda ainult pangakaardiga. Sularaha vastu ei võeta. Kui riigilõiv on tasutud ülekandega, tuleb kaasa võtta riigilõivu tasumist kinnitav kviitung.

Dokumendifoto tuleb saata e-posti teel aadressile ppa@politsei.ee

NB! Saatkonnas ei ole võimalik dokumendifotot teha.

Riigilõiv

Riigilõiv sõltub nii taotlemise viisist kui kohast, kus dokumenti soovitakse kätte saada. Riigilõivumäärad leiad siit.

Passi ja/või ID-kaardi kättesaamine Soomes

Soomes on võimalik passe ja ID-kaarte kätte saada saatkonnas Helsingis või Eesti aukonsulaatides Kuopios, Mariehamnis, Oulus, Tamperes, Turus ja Vaasas. Kui dokumendid on jõudnud saatkonda või aukonsuli juurde, võetakse taotlejaga ühendust e-posti või telefoni teel. Aukonsulite kontaktid leiate siit.

Alla 15-aastase lapse pass ja/või ID-kaart väljastatakse ainult lapse seaduslikule esindajale (hooldajale) või tema poolt taotlemise hetkel volitatud isikule.

Vähemalt 15-aastastele kodanikele väljastatakse pass ja/või ID-kaart isiklikult või dokumendi taotlemisel volitatud esindajale.

Passi ja/või ID-kaardi kättesaamise volitus

Passi ja/või ID-kaardi kättesaamiseks saab soovi korral volitada teist inimest. Seda saab teha vaid juhul, kui volitus esitatakse koos taotlusega saatkonnas või PPA teeninduses kohapeal.

Volitatud inimene peab dokumendi kättesaamisel esitama enda kehtiva Eesti isikut tõendava dokumendi ja kaasas peab olema ka taotleja vana pass ja/või ID-kaart.

Kui üle 15-aastase lapse passile ja/või ID-kaardile soovib järele minna lapsevanem, siis peab laps tegema koos taotlusega kohapeal selleks vanemale volituse.

Dokumendifoto nõuded

Dokumendifoto tuleb saata e-posti teel aadressile ppa@politsei.ee (e-kirja tuleb lisada fotol oleva isiku ees- ja perekonnanimi ning Eesti isikukood või sünniaeg). Kui taotleja ei kasuta ise e-posti, siis võib tema eest foto saata ka keegi teine (nt fotograaf). NB! PPA ei võta vastu paberpilte.

Dokumendifoto on:

  • värviline
  • minimaalse resolutsiooniga 1300×1600 pikslit
  • minimaalse suurusega 1 MB ja maksimaalse suurusega 5 MB
  • pildiformaadis JPG või JPEG
  • mitte vanem kui kuus kuud

Täpsemad nõuded ja juhised on toodud PPA kodulehel.

Tähelepanu

  • Kõiki Eesti kodaniku passi- ja ID-kaardi taotlusi menetleb PPA. Dokumendi taotluse staatust on võimalik jälgida PPA kodulehel.
  • Uued dokumendid jõuavad saatkonda umbes 5-8 nädala jooksul. Kui soovite dokumenti kätte saada Eesti aukonsulaatidest Soomes, lisandub ooteajale veel üks nädal.
  • Välismaal olles ei saa kiirkorras passi ega ID-kaarti taotleda. Kiirkorras saab passi ja ID-kaarti taotleda ainult iseteeninduses või PPA teenindustes Eestis. Kätte saab kiirkorras taotletud dokumente ainult Tallinnas.
  • Välismaalase passi saab taotleda ainult PPA teenindustes Eestis.
  • Alates 1.01.2021 võib kohus tunnistada kehtetuks ja vajadusel ka keelata passi väljaandmise tagaotsitavatele ja kriminaalmenetluse raames tõkendi saanutele (sh elatisvõlgnikud, kellel on seatud Eesti elukohast lahkumise tõkend). ID-kaarti välisriiki isikule kätteandmiseks ei saadeta, sellele peab inimene minema ise järgi PPA teenidusse Eestis. Kui tagaotsitav või elatisvõlgnik on esitanud uue dokumendi taotluse ja väljastuskohaks on välisriik, siis PPA menetleja informeerib isikut viivitamatult e-posti teel isiku suhtes kehtivast kohtumäärusest. Kui tegu on nt elatisvõlgnikuga, siis peale seda, kui isik on võlad tasunud, saadetakse dokumendid (pass ja/või ID-kaart) tema poolt soovitud kohta väljastamiseks. Tagaotsitaval on aga ainsaks võimaluseks taotleda omale tagasipöördumistunnistus või tagasipöördumise luba ning naasta Eestisse.