NordenBladet — Soome terviseameti tearviseohutuse osakonna juhataja Mika Salminen ütles, et valitsuse uus piiriületuse mudel pole teostatav. Salmineni sõnul näitavad jalkaturistide nakatumised ja testimise ummikusse jooksmine idapiiril, et testimist pole võimalik korraldada, kui reisijate arv suureneb, vahendab MTV.

Salminen ütles, et jalka-EM oli hea võimalus uut süsteemi testida. Praegu on talitatud just valitsuse uue piiriületuse mudeli kohaselt. Nüüd on ilmselt aru saadud, et see süsteem ei tööta, kui reisijate arv suureneb.

Soome valitsuse uue piiriületuse mudeli kohaselt ei nõuta piiriületajatelt kohustuslikku karantiini jäämist. Selle asemel on võimalik neile määrata kohustuslik koroonatest, kui neil pole kaasas tõendit negatiivse koroonatesti, koroona vastu vaktsineerimise või koroona läbipõdemise kohta.

Salminen ütles, et terviseameti soov on nõuda tulijatelt kohustuslikku karantiini. Tema väitel on sellest räägitud. Lõplikult paneb asja paika parlament.
Salminen ütles, et õigusteadlased on pidanud kohustuslikku karantiini liiga suureks põhiõiguste piiramiseks. Põhiseadust on tõlgendatud nii, et kohustuslik karantiin on võimalik määrata vaid üksikjuhtumitel, mitte massiliselt.

Soome saabus eelmise nädala teisipäeval ligi 800 reisijat ilma testimata, kuna piiriületus läks suure reisijate arvu tõttu umbe.

Salminen lisas, et kui inimesi pole võimalik piiri peal testida, tuleb loota nende kohusetundlikkusele, et nad pöörduvad ise testi tegema. Salmineni väitel tuleks tagada, et inimesed pääsevad võimalikult lihtsalt testi tegema ja kõrge nakatumisega piirkondadest tulijad oleks karantiinis senikaua, kuni testi tulemus on selgunud.

Viimaste päevade Soome nakatumistest on 50-60 protsenti olnud neil, kes tulid Peterburist jalgpalli vaatamast. Koroona ise kusagilt ei teki, see tuleb üle piiri, ütles Salminen.