NordenBladet — Soome valitsus muutis määrust, mis piirab koroonaepideemia tõttu toitlustusettevõtete tegevust. Määruse muudatus jõustub 30. aprillil kell 00.

Täna, 29. aprillil hindas valitsus piirangute paketti piirkondliku epideemia olukorra põhjal. Piiranguid hinnatakse kord nädalas. Koroona baastaseme piirkondades on olnud leebemad piirangud kui kõige enam mõjutatud piirkondades.

Määruse muudatusega leevendatakse kehtivaid piiranguid Pohjanmaa ja Satakunta maakondades kuni baastaseme piiranguteni. Teistes piirkondades jäävad piirangud muutumatuks.

Piirangute leevendamise eelduseks on epideemia olukorra paranemine. Eesmärk on toidukohtade piiranguid tervisele ohutult järk-järgult leevendada kõikides piirkondades.

Toitlustusettevõtete piirangud Ahvenamaal, Lõuna-Pohjanmaal, Kainuus, Kesk-Pohjanmaal, Põhja-Pohjanmaal, Lapimaal, Põhja-Savos, Põhja-Karjalas, Kesk-Soomes, Pohjanmaal, Satakuntas ja Lõuna-Savo ravipiirkonnas alates 30. aprillist 2021
Söögikohtades, kus põhitegevus on alkoholi müük, on lubatud siseruumides pool klientidest. Ülejäänud söögikohad kasutavad siseruumides 75 protsenti istekohtadest. Kliendipiirang ei puuduta Ahvenamaa maakonda.

Alkoholi müük lõppeb kell 22 ja toitlustusasutused võivad olla klientidele avatud kella 5–23. Lisaks tuleb nende piirkondade söögikohtades suunata kliendid siseruumides istuma. Nii on näiteks karaoke ja tantsimine siseruumides keelatud.
Väliterrassidel peab igal külastajal olema oma istekoht ja tuleb hoolitseda vahe hoidmise eest. Istumispiirangud ja tantsu keelamine ei kehti väliterrasside kohta.

Kanta-Häme toitlustusettevõtete piirangud alates 30. aprillist
Söögikohtades, kus põhitegevus on alkoholi müük, on lubatud siseruumides 1/3 klientidest. Ülejäänud söögikohtades kasutatakse siseruumides poolt kliendikohtadest.

Söögikohtades, kus põhitegevus on alkoholi müük, lõppeb alkoholi müük kell 18 ja asutus võib olla klientidele avatud kella 5–19. Ülejäänud söögikohtades lõppeb alkoholi müük kell 19 ja asutus võib klientidele olla avatud kella 5–20.

Lisaks tuleb nende piirkondade söögikohtades juhatada kliendid siseruumides istuma. Nii on näiteks karaoke ja tantsimine siseruumides keelatud.

Väliterrassidel peab igal külastajal olema oma istekoht ja tuleb hoolitseda vahe hoidmise eest. Istumispiirangud ja tantsu keelamine ei kehti väliterrasside kohta.
Toitlustusettevõtete piirangud Uusimaal, Edela-Soomes, Pirkanmaal, Päijät-Hämes, Kymenlaaksos, Lõuna-Karjalas ja Ida-Savo ravipiirkonnas alates 30. aprillist

Söögikohtades, kus alkoholi müük on põhitegevus, kasutatakse siseruumides kolmandikku kliendikohtadest. Ülejäänud söögikohtades kasutatakse siseruumides poolt kliendikohtadest.

Alkoholi võib müüa kella 7–17. Söögikohas, kus põhitegevus on alkoholi müük, on lahtiolekuaeg kell 5–18. Ülejäänud söögikohad võivad külastajatele olla avatud kella 05.00–19.00. Ka nende piirkondade söögikohtades tuleb kliendid siseruumides istuma suunata. Nii on näiteks karaoke ja tantsimine keelatud.

Väliterrassidel peab igal külastajal olema oma istekoht ja tuleb hoolitseda vahe hoidmise eest. Eespool nimetatud kliendikohtade piirangud ja tantsukeeld ei kehti väliterrasside kohta.

Erandid jäävad kehtima
Määruses sätestatud piirangud ei kehti asutuste sööklatele ja klientidele toidu kaasa müümise kohta.

Lahtiolekuaja piirangud ei kehti Soome ja välismaa vahel või välismaal sõitvate vee- või õhusõidukite pardal ega ka tanklate juures tegutsevates söögikohtades.