NordenBladet — Uute COVID-19 juhtumite arv on Soomes viimase viie nädala jooksul selgelt vähenenud. See on hea märk, et epideemia Soomes rahuneb. Soovitused ja piirangud, samuti söögikohtade sulgemine on nakatumiste ärahoidmisel olnud selgelt tõhusad, edastavad terviseamet ning sotsiaal- ja terviseministeerium värskes ülevaates.

Nakatumisi on aga endiselt palju, nii et olukord võib taas kiiresti halveneda, kui lähinädalatel suurenevad inimestevahelised kontaktid ja viirus saab vabamalt levida.

Praegu tuvastatud nakatumiste arv vastab olukorrale aastavahetusel ja 2020. aasta oktoobris-novembris. Kogu riigis on avastatud nakkusohtlikumad muteerunud viirused. Soodsa arengu jätkumiseks tuleks piiranguid kaotada järk-järgult ja hoolikalt jälgida nakatumiste arvu.

Epideemia olukorras on suuri piirkondlikke erinevusi. Kõige nõrgem olukord on endiselt Lõuna-Soomes, kuid näiteks Helsingi ja Uusimaa ravipiirkonnas (HUS) on varasemast selgelt vähem juhtumeid.

Nakatumiste arv on languses
Eelmisel, 15. nädalal (12. – 18. aprill) teatati nakkushaiguste registrisse enam kui 1900 uuest haigusjuhust, mis on umbes 600 juhtumit vähem kui eelneval nädalal. 15. nädalal oli 60 protsenti vähem juhtumeid kui 10. nädalal, mil haigusjuhtude arv oli kogu epideemia ajal suurim (4941 juhtu). Uute juhtumite arv oli 35 juhtu 100 000 elaniku kohta, võrreldes eelneva nädala 46 juhtumiga.

Viimase kahe nädala jooksul registreeriti ligi 4500 uut juhtumit, mis on umbes 3000 võrra vähem kui kahel eelneval nädalal. Nakatumiste esinemissagedus oli viimase kahe nädala jooksul 80 juhtu 100 000 elaniku kohta, võrreldes kahe eelneva nädala 134-ga.

Hinnanguline nakatumise määr on praegu 0,75–0,90 (tõenäosus 90 protsenti), mis on eelmise nädalaga samal tasemel.

Eelmisel, 15. nädalal tehti umbes 104 000 koroonatesti. Võetud proovide arv on viimase kuu jooksul pidevalt vähenenud. Teisalt on viimase kuu jooksul vähenenud ka positiivsete proovide osakaal, 15. nädalal oli see osakaal umbes 1,8 protsenti. See tähendab, et nakatumisi avastatakse endiselt tõhusalt.

Kogu riigis leiti uute kodumaiste nakatumiste allikas enam kui 70 protsendil nakatumistest. 15. nädalal oli välismaal saadud nakatumiste osakaal 5,5 protsenti. Nagu ka eelneval nädalal, moodustasid välismaal saadud nakatumiste järelnakatumised 1,4 protsenti kõigist nakatumistest.

Vaktsiinid vähendavad vajadust haiglaravi järele
Arvatakse, et COVID-19 vaktsiinid vähendavad haiglaravi vajadust. Üle 85 protsendi 70-aastastest ja vanematest inimestest kogu riigis on juba saanud ühe vaktsiinidoosi. Arvatakse, et meditsiinilise riskiga rühmad saavad oma esimese annuse mai keskpaigaks.

Haiglaravi koormus jõudis haripunkti enne ülestõusmispühi (12. ja 13. nädal). Sellest alates on haiglapatsientide koguarv vähenenud poole võrra. Intensiivravi patsientide arv on viimase nädala jooksul püsinud üsna stabiilne. Kolmapäeval, 21. aprillil oli intensiivravil 35 patsienti, kokku oli haiglaravil 142 koroonapatsienti. Prognooside kohaselt väheneb lähinädalatel haiglaravi vajadus veelgi.

Eilseks, 21. aprilliks 2021 oli teatatud kokku 899 koroonahaigusega seotud surmast.

Antikehade uuringud annavad aimu elanikkonna immuunsuse kohta
Käesoleval nädalal on koroona aruandele lisatud seroepidemioloogiliste ehk antikehauuringute eraldi ülevaade. Alates 2020. aasta aprillist on terviseamet teostanud antikehade uuringuid, et jälgida nakatunute osakaalu arengut Soomes.

Ülevaate kohaselt on nakatunute osakaal rahvastikus püsinud madal. Enamikul nakatunutest püsivad antikehad pikka aega. Käimasolevas järeluuringus hinnatakse koroonaviirusega nakatunud isikute immuunsust muteerunud koroonaviirustele. Esialgsed tulemused saadakse kevadsuvel.

Täna avaldatud koroona seirearuanne on terviseameti veebis.