NordenBladet — 78-aastane Espoo mees tegi head äri, kui ostis Eestist ja Eesti laevadelt odavalt Vergi viina ja müüs seda suure vaheltkasuga edasi alkohoolikute ühiselamu elanikele Espoos Olarinluomas. Mees küsis Soomes ühe pudeli 40-protsendilise viina eest 20 eurot, võla peale müües 25 eurot. Mees ise maksis viinapudeli eest ligi 6 eurot, vahendab Ilta-Sanomat.

Toodud viina kogus oli aastate jooksul päris suur. 10 aasta jooksul tõi mees Soome kokku 15 940 pooleliitrist viinapudelit. Kui mees oleks seda ise tarbinud ja joonud iga päev pudeli viina, oleks sellest jätkunud 40 aastaks.

Ametivõimud said mehele jälile muu hulgas S-kaubanduse kliendikaardi andmete ja Tallinki kliendi boonuspunktide kaudu, mees oli teinud sisseoste muu hulgas Eckerö Line’i laevadel ja Tallinna Prismas. Osa viinast oli ta ostnud SuperAlko poest Tallinna sadamas.

Musta viina müügile viitas ka see, et mees oli teinud kontole korduvalt sularaha sissemakseid. Mehe kahele pangakontole tehti 11 aasta jooksul kokku ligi 150 000 euro eest sularaha sissemakseid. Mees ise eitas alkoholi müüki alkohoolikutele vaheltkasuga. Mehe väitel ostis ta viina põhiliselt enda tarbeks, aga oli toonud ka tuttavatele viina nö peaparanduseks.

Mees põhjendas sularaha sissemakseid vanade säästudega. Ta ütles, et töötas uksehoidjana ja sai jootraha nii palju, et teenis tema enda väitel enam kui peaminister. Lisaks oli praeguseks juba surnud vend maksnud talle võlga tagasi. Lisaks teenis mees raha turul eri kaupa müües nagu pärgasid, sokke ja ehteid.

Kohus aga ei jäänud uskuma mehe juttu jootraha, laenu ja turumüügi kohta. Kohus pidas raha allikaks justnimelt musta viinamüüki. Kohtu hinnangul oli mehe tegevus taunimisväärne, seda eriti põhjusel, et viina müüdi suure vaheltkasuga alkohoolikutele. Pensionär oli ise samuti endine alkohoolik. Seetõttu oli ta teadlik, kui ohtlik on alkohoolikule alkoholi võlgu pakkumine. Ta tegi äri, kasutades ära teiste sõltuvust.

Kohus leidis, et mees on süüdi alkoholikuriteos ja kahes maksupettuse juhtumis. Mees sai karistuseks aasta ja 5 kuud tingmisi vangistust, lisaks 50 tundi ühiskasulikku tööd. Ta peab maksuametile tasuma ka musta äri pealt maksud: alkoholiaktsiisi, pakendimaksu, tulumaksu ja käibemaksu. Kokku on maksusumma üle 85 000 euro.