NordenBladet — Soomes on ligi 66 000 eramaja, kus pole keegi sees elanud üle 7 aasta. Ligi pool neist asuvad statistikakeskuse andmetel maapiirkondades.

Kõige enam on tühjalt seisvaid maju Lõuna-Savos. Enamus tühjadest majadest on vanad talumajad. Kõik neist majadest pole tingimata mahajäetud, neid võidakse kasutada suvilatena, vahendab Yle.

Statistikakeskuse andmetel on Soomes ligi 8000 halvas seisukorras ja mahajäetud maja. Kehva olukorra tõttu hüljatakse ligi 100 maja aastas. Soome keskkonnakeskuse andmetel on 140 000 sellist maja, kus pole elatud vähemalt 3 aastat. Neist ligi 20 000 on halvas seisukorras ja ilmselt hüljatud.

Suurem osa mahajäetud maju on ehitatud enne 1960. aastat, neljandik on aastatel 1960-1990 ehitatud majad ja 4 protsenti on peale 2000. aastat ehitatud majad.

Keskkonnakeskuse andmetel jääb Soomes ligi 10 000 maja aastas pikemaks ajaks ilma elaniketa. Teisalt leiab ligi 5000 varem tühjalt seisnud maja omale uued elanikud.

Soomes on maju maha jäetud põhiliselt 2000ndatel aastatel. Põhjuseks on linnastumine ja asjaolu, et inimesed tahavad omale uut maja. Kui majas elab vanem inimene, kes sureb, siis uusi elanikke tavaliselt sinna ei tule. Samuti jääb maja tühjaks, kui elanik kolib hooldekodusse, aga maja ei raatsita maha müüa. Samuti ei pruugita majale leida ostjat.

Vanade majade lammutamine on väga harvaesinev, kuna sellega kaasnevad kulud. Vahel on nii, et pärijad ei suuda maja kasutamises kokku leppida. Kui maja asub veekogu ääres, siis võetakse see enamasti suvilana kasutusele.

Tavaliselt on ka nii, et kui maja on juba pikalt tühjalt seisnud, siis on see nii kehvas seisukorras, et sinna on raske leida uusi elanikke.