NordenBladet — Homme algab talude registreerimine tänavu 25. juulil toimuvale avatud talude päevale. Talusid saab suviseks tippsündmuseks kujunenud üritusele kirja panna kuu aja jooksul ehk aprilli lõpuni.

„Tänavu juulikuu viimasel nädalavahetusel toimuv avatud talude päev toob tuhanded eestimaalased erinevaid talutootmisi ja ettevõtlikke maapiirkondi külastama juba seitsmendat aastat järjest. Kutsun üles kõiki huvitatud talusid ja põllumajandustootjaid üritusel osalema. See on teie võimalus, kus saate tutvustada nii oma tegevust, tooteid-teenuseid kui ka piirkonda tervikuna, kus te oma mõttekaaslastega tegutsete,“ ütles maaeluminister Urmas Kruuse. „Avatud talude päeval on hea võimalus pakkuda kohalikku toitu ja kaupa otse oma õues külastajatele, kes tänulike tarbijatena tulevad teie juurde ka edaspidi.“

Ministri sõnul tuleb sellelgi aastal avatud talude päeva korraldamisel arvestada koroonaviiruse levikust tingitud piirangutega. Samas näitas mullune kogemus, et viiruse levik oli suvekuudel pidurdunud, päeva korraldamine õnnestus taludel edukalt ning pälvis külastajate suurt tähelepanu.

„Erinevalt varasemast saavad tänavu talud ennast sellele sündmusele registreerida ainult aprillikuu jooksul. Loodame, et kuu aega on osalusotsuse kaalumiseks, päeva ülesehitusele ja programmile mõtlemiseks ning enda kirja panemiseks piisav aeg,“ lausus Põllumajandusuuringute Keskuse maaelu võrgustikutöö osakonna juhataja Reve Lambur.

Reve Lamburi sõnul on avatud talude päeval osalevate talude andmete laekumine hiljemalt mai esimeseks pooleks vajalik selleks, et jõuaks need üle kontrollida ja seejärel talupäeva paberkaardi õigeks ajaks valmis trükkida. Viimane on hoolimata nutiajastust osutunud talude külastuste planeerimisel oodatud ja tänuväärt abiliseks.

Registreerimisel peab talu olema hoolikas kaardil oma asukohta määrates. Kui see ei õnnestu kohe registreerimisel, siis saab täpsed koordinaadid panna kirja hiljem, kui on saadud andmete muutmise link. Samuti peab varuma kannatust enne, kui talu ilmub avalikult veebilehele, sest enne avalikustamist kontrollitakse kõik andmed üle.

Avatud talude päeval osalemiseks tuleb talu või põllumajandustootmine registreerida avatud talude veebilehel www.avatudtalud.ee/et/talule. Registreerimine lõpeb 30. aprillil. Palume registreerimisel kindlasti teada anda, kas talu on avatud lisaks pühapäevale ka laupäeval. Samas tuleb meeles pidada, et avatud talude päeva põhipäev on pühapäev, 25. juuli ning sel päeval on külastajatele avatud kõik registreerunud talud.

2020. aastal oli üle Eesti avatud 281 talu, kuhu tehti nädalavahetusel kokku üle 213 000 külastuse. Tegu on avatud talude päeva külastusrekordiga.

Avatud talude päeva korraldavad Maaeluministeerium, Põllumajandusuuringute Keskus, Eesti Põllumajandus-Kaubanduskoda ning Eestimaa Talupidajate Keskliit. Avatud talude päeva korraldamist rahastatakse Eesti maaelu arengukavast 2014–2020 ja Euroopa Maaelu Arengu Põllumajandusfondist.