NordenBladet — Soomes ei saa välistada väljas liikumise keelu kehtestamist, kui koroonaga asi hullemaks läheb, ütles peaminister Sanna Marin. Marin ütles intervjuus telekanalile MTV, et koroona kolmanda laine eest kaitseks on eesmärk kõik kontaktid miinimumini viia.

Täna neljapäeval otsustas valitsus sulgeda söögikohad ja viia koolid üle distantsõppele valdavas osas Soomes. Marin ütles, et praegu on olemas põhjus ühiskond lukku panna. Kõik kohad ja olukorrad, kus võib olla kontakte, tuleb viia miinimumini.

Kontaktide vähendamine puudutab ka lapsi ja noori. Põhikoolide lõpuklassid, gümnaasiumid ja kutsekoolid lähevad distantsõppele kolmeks nädalaks, kuigi nakatumiste arv koolides pole statistiliselt kasvanud.

Lisaks piiratakse Soomes kogunemisi ja vaba aja tegevust. Jäänud on veel karmimad piirangud nagu väljas liikumise keeld. Ent sedagi ei saa Marini väitel välistada, kui olukord hullemaks läheb.
Valitsus kuulutab eriolukorra välja koos presidendiga s
elleks, et sulgeda söögikohad. Sulgemine algab 8. märtsil ja kestab kolm nädalat.

Soomes on imestatud, miks karmimaid piiranguid koheselt ei rakendata. Marin põhjendas seda asjaoluga, et valitsus peab eriolukorra meetmed parlamendis ära põhjendama ja see võtab aega. Selleks kulub üks nädal.

Valitsus tahab söögikohad kolmeks nädalaks täielikult sulgeda.