NordenBladet — Uute COVID-19 haigusjuhtude arv on Soomes samas vahemikus kui eelmisel nädalal. Epideemia tõrjumine on paljudes kohtades hästi õnnestunud. Sellegipoolest esineb koroonaviirust kogu riigis ja mitmetes haiglapiirkondades on teatatud arvukatest uutest nakatumistest.

Siiani pole selgeid tõendeid selle kohta, et viiruse mutatsioonid oleksid hakanud rahva seas levima, kuid see oht on märkimisväärne. Teiselt poolt on haiglaravi vajadus juba mitu nädalat vähenenud, edastavad terviseamet ning sotsiaal- ja terviseministeerium.

Eelmisel, 5. nädalal teatati nakkushaiguste registrisse enam kui 2500 uuest juhtumist, mida on ligi 200 juhtumi võrra vähem kui eelneval nädalal. Uute juhtumite arv oli 45 juhtu 100 000 elaniku kohta, võrreldes eelneva nädala 49 juhtumiga 100 000 elaniku kohta.

Viimase kahenädalase jälgimisperioodi (25. jaanuar – 7. veebruar) juhtumite koguarv oli veidi üle 5200 uue juhtumi, mida on üle 1100 juhtumi võrra rohkem kui kahel eelneval nädalal. Uute juhtude esinemissagedus oli 94 juhtu 100 000 elaniku kohta, võrreldes 74 juhtumiga 100 000 elaniku kohta eelneva kahenädalase perioodi jooksul.

Hinnanguline nakatuvusmäär on praegu 0,95–1,1 (tõenäosus 90 protsenti).

Paljudes Euroopa riikides ja Soome naabermaades on COVID-19 juhtude esinemissagedus ja nakatumiste arv väga kõrged.

Maailmas on tuvastatud mitmeid erinevaid viiruse mutatsioone ehk variante, mille levikut Soome takistatakse muu hulgas piiriületuse meetmete tugevdamise ning piirangute ja soovitustega. Viiruse variantide mõju epideemiale jälgitakse hoolikalt. Praeguseks on Soomes avastatud uusi viiruse variante kokku 232 koroonaviiruse proovis.

Nakatumised on põhiliselt noortel täiskasvanutel

Kogu riigis tuvastati uute nakatumiste allikas enam kui 60 protsendil juhtudest. Suurim esinemissagedus on tööealistel, eriti noortel täiskasvanutel. Ligi veerand kõigist juhtumitest leiti 20–29-aastastel. Nakatunud üle 60-aastaste inimeste osakaal on veidi langenud. 5. nädalal oli üle 60-aastaste inimeste osakaal umbes 8 protsenti, 3. ja 4. nädalal oli selle vanuserühma osakaal 11 protsenti.

Eelmisel, 5. nädalal pandi karantiini veidi üle 11 000 inimese, mida on umbes 2500 võrra vähem kui eelneval nädalal. Rohkem kui veerand uutest nakatumistest avastati inimestel, kes olid nakatumise ajal karantiinis.

Eelmisel, 5. nädalal oli enamik nakatumisi kodumaist päritolu. Välismaal omandatud nakatumiste osakaal oli 4 protsenti ja nende põhjustatud edasiste nakatumiste osakaal kõigist nakatumistest oli alla ühe protsendipunkti.
Haiglaravi vajavate patsientide arv on vähenenud

Haiglaravil oli 10. veebruaril COVID-19 haiguse tõttu kokku 118 patsienti, kellest 16 patsienti intensiivravi osakondades. 10. veebruariks 2021 oli teatatud 706 haigusega seotud surmast.

Täna avaldatud epideemia aruanne ja ka varasemad aruanded on terviseameti (THL) veebisaidil.