NordenBladet – Mõtlesin, et kirjutan eelmise nädala sündmustest ning nädalavahetusest ühe blogi, ent ei saa. See blogi vajab eraldi postitust! Minu blogides on tihti palju juttu toidust, toiduretseptidest jne. ent see blogi saab olema 100% toidublogi! Nimelt tahan jagada teiega elamust, mille osaliseks sellel nädalavahetusel sain.
Minu sõpradering on viimasel aastal päris kõvasti muutunud ning meeldivateks uuteks sõpradeks lähitutvuskonnas on tippkokkadest abielupaar, kes sellel reedel oma kokakunsti taaskord demonstreerisid. Nimelt kutsuti mind toredale perekesksele mereandide õhtule. Mulle maitsevad mereannid väga, nende “suvaline lauale viskamine” tekitab minus juba positiivse emotsiooni… ent kui need on valmistatud kvaliteetselt ja osavalt ning serveeritud parimates kastmetes ning kaunilt, siis on raske kirjeldada seda emotsiooni ja maitseelamust, mida see pakub!
Homaar ehk merivähk; hõrgud sinikarbid spetsiaalse vürtsika ürdise veinikastmega; koriandri, tilli ning pipraga maitsestatud krevetid; imeline suitsuangerjas; kalamari maitsvate kartulikotlettidega (Latkes), mida serveeriti koos hapukoore ning sibulaga; kerge mereannisupp jne. Lisaks salatid (kartuli-lihsasalt, kõrvitsasalat, kirssõunad jne.) külalistele, kes mereande ei armasta. My-oh-my!! Nii super!
Lisan pildigalerii reede õhtusest lauast ning oma enda retseptid (sinikarbid valge veini kastmes ning tumeda shokolaadi koogi). Minu retsepti järgi valmistades saate kindlasti ka maitsevad toidud, ent sellise tasemeni lihvimiseks nagu mina kogesin, peaks neid vast paarsada korda enne valmistama:)) Lisaks olen kindel, et neil on seal sada väikest nippi ja saladust, mida nad valmistamisel kasutavad!
(minu retseptid leiate peale galeriid!)
Mina valmistan sinikarpe (sinimerekarpe) nii.
Vaja läheb neid koostisosi:
1 kg sinimerekarpe
5 spl õli
4 küüslauguküünt
1-2 värsket tšillit
umbes 10 ploomtomatit
250 ml valget veini
1 laim
maitsestamiseks hakitud peterselli, koriandrit, pipart ja soola
Valmistamine:
Vala potti õli, lisa hakitud küüslauk, ploomtomatid ja tšilli, maitsesta ning lase madalal kuumusel veidi keeda. Vala potti vein ja sinikarbid (PS! ainult kinnised, sest avanenud sinimerekarbid on pahaks läinud ja nendest võib saada toidumürgituse!) ning maitseained ja sega. Nüüd keeda kuni kõik karbid on avanendud. Siis vaata taaskord karbid üle ja viska ära just need, mis ei avanendud. Ka neid ei või süüa! Avanenud karbid säti lauale ja maitsesta (pigista juurde laim, lisa petersell, koriander).
(blogi jätkub peale pilte)
Magustoiduks pakuti ise valmistatud jäätisega (kõik toidud olid muidgui 100% ise valmistatud!) šokolaadivulkaane e. šokolaadifondant’e (tuntud ka nimede all ‘Molten chocolate cake’ ja ‘Chocolate lava cake’). Klassikaline fondant sisaldab tumedat šokolaadi, võid, suhkrut, nisujahu ja muna. Mida nende fondantide tegemiseks täpselt kasutati, ma ei tea, maitsesid niiii hästi… aga lisan siia oma koduse rammusa šokolaadifondanti retsepti.
Vaja läheb:
250 g tumedat šokolaadi
220 g võid
230 g suhkrut
110 g nisujahu
6 suurt muna
kakaopulbrit
Valmistamine on väga lihtne:
Fondante on hea valmistada keraamilistes vormides, mis kannatavad kõrget temperatuuri (näiteks ramekin-vormides) või võib valmistada harilikes mitme auguga muffini vormides. Määrige vormid võiga ning raputage kakaopulbriga üle. Seejärel sulatage tume šokolaad koos võiga. Eraldi nõus kloppige segi suhkur ja munad ning lisage võiga segunenud šokolaad. Mikserdage kõik korralikult läbi. Vahustatud segule lisage jahu ning taaskord segage kõik korralikult läbi. Valmis taigen kallake juba eelnevalt ettevalmistatud vormidesse ning küpsetage 180-200 kraadises ahjus ca 10 minutit. Jälgige hoolikalt, et kook liiga kaua ahjus poleks! Minu vormides jätkub sellest kaheksale inimesele. Serveerides ongi kõige parem lisada tuhksuhrut, jäätist ning pole midagi paremat kui kirss tordil!
Ma olen külastanud elus palju häid restorane ning mul on olnud au osaleda paljudel eri rahvuste toiduesitlustel ning üritustel, ent selliseid ERITI HEA toiduelamusega päevi saan vaid kahe käe sõrmedel kokku lugeda. See õhtusöök oli kindlasti üks nendest! Suured tänud kokkadele! Yummmm!!!
Ilusat õhtut!
Loe ka minu eelnevaid blogi postitusi (kõik postitused on loetavad lisaks eesti keelele ka soome, rootsi ja inglise keeles!):
Helena-Reet: Pärnus SPA-s ning igapäevased toimetused
Helena-Reet: ERM-i näituseks valmistumine (andke ka ideid!!!) + mõnusa koduse ahjuprae RETSEPT!
Helena-Reet: Nädalalõpp Viljandis
Helena-Reet: Uus soeng + super info! Hakkasin Tema Kõrgeausus Hiir Esimesest raamatut kirjutama!
Helena-Reet: Töö Elisheva & Shoshana brändiga
Helena-Reet: Ajakeskuse Wittenstein külastus Paide vallitornis ning pidu kohvikus Tainas Catering
Helena-Reet: Naised ei pea olema anorektilised vaid karismaga!
Helena-Reet: Hommik täis keraamikat ning kana bešamellkastmes!
Helena-Reet: Jõulud karantiinis (suur fotogalerii!!)
Helena-Reet: SPA´s käik, muinasjutuline aianduskeskus ning imemaitsva ahjuroa RETSEPT!
Helena-Reet: Nädalavahetusest ning väärt mõte “Heade mõtete purgist!”
Helena-Reet: Hanuka pidulaud ning küünalde süütamine + RETSEPT: Toorjuustu- rabarberikook mandlitega
Helena-Reet: Mida sellel aastal lastele, sõpradele ja koostööpartneritele kingin
Helena-Reet: Ivanka kiri päkapikule ning kokkamispisikust
Helena-Reet: “Tema Kõrgeausus Hiir Esimene” hakkab kuju võtma + GALERII!
Helena-Reet: Kas blogin “liiga tõsiselt”?
Helena-Reet: Minu uued terviserutiinid – liikumisest ja toidust
Helena-Reet: Kandideerime ERM´i “Oma näitus 2020” võistlusel ideega “Meie kodune nõiaköök”