NordenBladet — 5. veebruaril 1921. aastal ehk 100 aastat tagasi tunnustasid Rootsi, Norra ja Taani Eesti Vabariiki de iure. Otsus tunnustada Eesti Vabariiki de iure tehti Põhjamaade pealinnades ühiselt.

Norra suursaadik Eestis Else Berit Eikeland väljendas oma heameelt, et Eesti ja Norra kahepoolsed sõbra- ja liitlassuhted on püsinud tugevatena: „Seisame üheskoos ühiste väärtuste ja heaolu eest nii Euroopas kui ka laias maailmas tervikuna. Eesti ja Norra koostöö on saanud hoogu ka läbi Euroopa Liidu ja Euroopa Majanduspiirkonna liikmesriikide vaheliste suhete, sh Norra toetuste programmist, kus põhitähelepanu on ettevõtlusel ja innovatsioonil, teadusuuringutel, kliimal ja kohaliku arengu toetamisel. Täna saamegi öelda, et keskkond, tervis, julgeolek ja majandus on vaid mõned märksõnad, millega igapäevaselt töötame.“

Taani suursaadik Eestis Kristina Miskowiak Beckvard sõnas, et Eestil on alati olnud lähedasi sõpru kõigis Põhjamaades: „Taani sõdurid seisid õlg õla kõrval koos Eesti vendade-õdedega Eesti Vabadussõjas sada aastat tagasi ning seisame koos ka tänapäeval Tapal asuvas NATO eFP lahingugrupis, samuti missioonidel üle maailma. Oleme inimestena mitmes mõttes väga sarnased ning meil on väga sarnased huvid ja väärtused. Praegu seisab meil ees võitlus rohelise ja jätkusuutliku tuleviku nimel. Meil on rõõm koostööd teha ja toetada oma rohelise energia kogemusega!“

Taani suursaatkond Eestis tähistab seda olulist päeva kõrgetasemelise virtuaalsündmusega ESTONIA & DENMARK GOING GREEN TOGETHER, kus keskendutakse diplomaatilistele suhetele ja rohelisele energiale. Veebiseminaril saavad sõna olulised avaliku ja erasektori esindajad. Veebiseminar toimub täna, 5. veebruaril 2021 kell 14.00–16.00 (Eesti aja järgi). Üritus on kõigile avatud, programmi ja registeerumisvõimaluse leiab siit.

Rootsi suursaadiku Eestis Mikael Erikssoni sõnul on tal hea meel ja privileeg tähistada Eesti ja Rootsi vaheliste diplomaatiliste suhete 100. aastapäeva, mis toetub rohkem kui 800-aastasele ajaloole kahe riigi vahel. „Tulevikus on Põhja- ja Baltimaadel potentsiaal saada maailma juhtivateks piirkondadeks digitaliseerimise, integratsiooni ja kestlikkuse vallas. Peame seda suhet oluliseks kogu aasta vältel ja ootame põnevusega mitmeid huvitavaid sündmusi, mis järgnevate kuude jooksul peaksid toimuma. Täna avame Rootsi Suursaatkonnas näituse, mis keskendub Eesti kui iseseisva riigi tunnustamisele 5. veebruaril 1921. aastal, ja käivitame meie sotsiaalmeediakanalites digitaalse kampaania, mille nimi on „100 aastat diplomaatilisi suhteid – 100 lugu sõprusest,“ lisas suursaadik.

Jälgi Põhjamaade saatkondade pidupäevategevusi Facebookis, kasutades teemaviiteid #EstoniaNorway100, #EstoniaDenmark100, #EstoniaSweden100 ja #Together.