NordenBladet — Näomask aitab küll koroonaviiruse levikut ära hoida ning nakatumise kordaja säilitamist alla ühe, selgub USA-s läbi viidud uuringust.
USA teadlased küsitlesid ligi 300 000 inimest 50 osariigis. Uuringust tuli välja, et ainuüksi 10 protsenti suurem maskikandmine rahva hulgas suurendab 3 korda tõenäosust, et nakatumise kordaja R püsib väiksem kui 1, vahendab Daily Mail.

Nakatumise kordaja R tähistab inimeste arvu, kui mitut teist inimest nakatunud isik edasi nakatab. Kui R on väiksem kui 1, siis tähendab see, et epideemia vaibub.
Samas hoiatavad teadlased, et kuigi maskikandmine aitab koroona levikut ära hoida, ei asenda see teisi meetmeid nagu sotsiaalse distantsi hoidmine.

Uuring avaldati teadusväljaandes Lancet Digital Health. Uuring viidi läbi vahemikus 3. juunist kuni 27. juulini 2020. aastal. Uuringus võrreldi küsitluse andmeid Google’ilt saadud anonüümsete andmetega inimeste liikumise kohta. Infot kasutati ainult siis, kui inimesed selleks nõusoleku andsid.

Enamus uuringus osalenud inimestest väitsid, et nad panevad maski ette poodi minnes (84,6 protsenti), aga teevad seda vähem sugulasi külastades (40,2 protsenti). Väga vähesed inimesed (4,7 protsenti) väitsid, et ei kasuta üldse maski. Kõige enam kandsid maski inimesed vanuses 65 ja üle selle (48 protsenti).